Jump to content

Мокра екзема


Recommended Posts

Мокра екзема

Екземата е най-честото възпалително кожно заболяване. Проявите на болестта са различни, но тя винаги е съпроводена със сърбеж. Според начина на протичането бива остра и хронична.

Причини. Екземата може да бъде предизвикана от много и различни дразнители. Значение има и индивидуалното предразположение. Екземата често се придружава със скрофулоза, артритизъм, бременност, бъбречни камъни, критическа възраст, захарна болест, затлъстяване, стомашни и чревни заболявания, преждевременно спиране на менструацията у жените. Понякога може да се дължи на чувствителност към някои храни (зеленчуци, брашно) и химически вещества. Нерядко има характер на професионална болест, т. е. свързана с употребяваните в производството химични вещества - например у бояджиите (на здания) може да бъде предизвикана от терпентиновото масло, у фотографите - от проявителите, у занимаващите се с никелиране - от никеловите соли, и т.н.

Също така екзема може да се образува поради носене на колосани яки, маншети и др., които постоянно протриват тези части от тялото. У чувствителни хора, на които кожата не търпи силните слънчеви лъчи, а също и у работници, които постоянно работят около силен огън, често се образуват екземи.

Признаци. Измененията се състоят в зачервяване и оток на кожата и образуване на пръснати или разположени едно до друго мехурчета с големина колкото лещено зърно и бледорозов или тъмночервен цвят. При пукването им изтича бистра, жълтеникава течност, от която понякога се образуват корици. Болният усеща парене и болка. Понякога мехурчетата могат да нагноят. Често отичат близките лимфатични възли. Екземата засяга най-различни части на кожата, включително и окосмените. Тя се среща и на лицето, като заема предимно онези места, където има повече мастни жлези, на брадата, по гърдите, половите органи, около ануса. Може да бъде засегната и цялата кожа.

Предсказание. За острата форма обикновено е благоприятно - минава доста бързо. За хроничната е сериозно, защото е продължителна, често се повтаря, а понякога засяга и общото състояние.

Предпазване. Състои се в спазване на обща хигиена - лична и обществена. Хора, предразположени към екзема, трябва особено грижливо да пазят кожата си от всякакви дразнения и да избягват допир с онези вещества, които я предизвикват. Понякога за тази цел е необходимо дори да се променят професията и целият начин на живот.

Лечение. То е общо с цел да се засилят кожните функции и местно. Затова е необходимо да се отстрани всякакво дразнене, да не се разчесва засегнатата част, защото се поддържа раздразването и възпалението, а в много случаи се усложнява самата екзема.

Кожата не бива да се мие със сапун и обикновена вода, защото се дразни, а само с отвара от трина или чай от лайка, като се изсушава много добре след измиването.

Ако кожата е покрита с тънки люспи, преди да започне лечението, те трябва да се отстранят по следния начин: взема се червен пипер (нелютив), полива се с ракия и се разбърква да стане на каша. Намазват се люспите, оставят се да изсъхнат и с ръка много леко се олющват. След това:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 50 г рафинирана сяра (от аптеката) и 250 г печена леблебия, счукана на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от репей (корени) 100 г, глухарче (цялата билка с корена), широколистен живовляк (листа), жълт и червен кантарион (листа и цвят), пипериче, синя тинтява, цикория (листа и клонки) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена, слабо солена храна, без свинско, говеждо, овнешко, консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от кромид лук и магданоз по равни части с малко и от другите любими салати с винен оцет и зехтин по вкус. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След ядене да изяжда и по 1-2 супени лъжици бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки - 30 зърна, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), жълт равнец, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана при екзема на лицето или главата от парна баня на същите с чай от лайка за 5-10 минути, а в останалите случаи от топла (39°С за 10 минути) баня на засегнатите места (ръце, крака и др.) с отварка от смрадлика (листа) и пипериче (листа): по 3-5 супени лъжици от двете билки се запарват с 2-3 л вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. След това влагата леко се попива, и то с чист мек пешкир, и докато кожата е още влажна, се прави следното. Или:

а) се поръсва с пепел от изгорени листа и стебла на бял пелин, след което внимателно се превързва с чист и широк бинт. Или:

б) засегнатите места се обвиват с марлички, намазани със смес от пресен белтък от кокоше яйце, разбъркан с малко прах от печена хума, и леко се забинтоват с чист и широк бинт. Или:

в) същите места се избърсват с памуче, натопено в чист лимонов сок, и то в продължение на 1-3 минути, и се оставят да засъхнат. Или:

г) се намазват със смес от чист боров катран (от аптеката) и прясна несолена свинска мас или пък с народния мехлем за мокра екзема - към 1 л чист винен оцет, изсипал в чугунена тенджера, се прибавя 150 г глеч, счукана добре на прах, разбърква се и се слага на огъня да се вари 15 минути. Снема се, оставя се да изстине и да се утаи, след което се отлива внимателно чистият оцет без утайката. Подир това към 1/4 л чист маслинен зехтин (но не олио) се прибавя лъжица по лъжица от оцета и непрекъснато се бърка, докато стане като майонеза, и се следи да не се пресече. Едновременно (при всички случаи) това се съчетава с компрес на корема (отпред) със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, и добре изстискай. Отгоре се слагат хасено парче и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист от същото зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре вълнена шапка и така се спи.

Добавка. И в този случай много са полезни целите топли бани с отварка от борови клони, полски бъзак, бял равнец, пипериче, широколистен живовляк (листа) и здравец, както и мокрите ризи, натопени в същата отварка.

V. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане, последвани от измиване на лицето с помощта на гумени ръкавици, за да не се намокри кожата. След това засегнатите места се измиват с отварка от смрадличе и пипериче - било направо, било с памуче, натопено в същата отварка. Подир това влагата се попива с чиста марличка и накрая се изтрива с памуче, натопено в лимонов сок или мехлем.

Важни добавки:

1. С една и съща отварка от смрадличе и пипериче може да се правят бани цяла неделя. След това се сварява нова.

2. След първото изчезване на екземата лечението продължава, като се пият само билките и се спазва диетата. Ако екземата наново се появи, лечението се прилага напълно. Щом пак изчезне, пият се само билките и се спазва диетата. Трети път екземата се появява слабо и тогава се прилага отново пълно лечение, с което заболяването се ликвидира.

3. През лятото са полезни и слънчевите бани, но със зелени листа от слънчоглед, репей и други подобни, с които се покрива кожата, с продължителност 30-60 минути, последвани от фрикция на цялото тяло с хладка вода и изтриване на кожата с лимонов сок.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...