Jump to content

Recommended Posts

Суха екзема

Сухата екзема се различава от мократа, както и името й показва, с нейната сухост.

Причини. Същите, както и при мократа екзема. Особено честа причина е чувствителността на кожата към някои вещества.

Признаци. Сухата екзема засяга повече хора в млада и средна възраст, като в началото изглежда безобидна. Най-напред се появява по различни места на тялото с големина на главичка на карфица. Тези пъпчици, покрити с малки люспи, впоследствие се увеличават и могат да стигнат до големина на нокът. Понякога такива люспи се явяват не върху цялата екзема, а само по края й. Сърбежът при това страдание не е толкова нетърпим, както при мократа екзема. Сухата кожа лесно се нацепва и често последица на това е възпалението - малките цепнатинки на кожата са отворени врати за разни микроби.

Предсказание. В началото е благоприятно. Обаче ако не се лекува, положението става сериозно, защото тя може да заеме все по-големи и по-големи части.

Лечение. Общо за засилване на организма и местно. Ако екземата е от скоро време, достатъчно е да се налага всеки 3 часа с глинен компрес (най-добре от хума), забъркан с ракия. Ако екземата е хронична и кожата е покрита с люспици или корички, те се махат, като върху тях се постави парче от прано хасе, натопено в чист маслинен зехтин. Стои в продължение на 12 часа, от което те се размекват и падат. След това да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: чист пчелен мед, рафинирана сяра и печена леблебия (вж. „Мокра екзема“, точка I).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), жълт кантарион, жълт равнец, живовляк теснолистен (листа), пача трева, пипериче, полски хвощ и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон.

Диета. Същата, както при мокра екзема.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие или:

а) домашна лимонада, приготвена от 1 пълна чаена лъжичка ситна захар и на върха на ножа лимонтузу, разбъркани със 120 г хладка вода, накрая се разбърква и с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Или:

б) запарка от шипки - 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене да взема по 1-2 хапчета, с големина колкото царевични зърна, от следната смес: 50 г чист боров катран (от аптеката, измит последователно в 9 води, за да получи жълтеникав цвят), разбъркан добре с 10 г прах от яйчени черупки, 3 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра (от аптеката) и малко леко препечено царевично брашно, за да стане на тесто. От него се правят хапчета, овалват се в леко препечено царевично брашно, за да не се слепват, и се нареждат в кутия. Първия ден се взема по 1 хапче сутрин, обед и вечер - всичко 3 хапчета; втория ден и нататък се вземат по 2 зърна - всичко 6 хапчета на ден.

IV. Заедно със зърната да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, върбинка (листа и цвят), мащерка, мента пиперита, синя тинтява, червен кантарион, цикория (корени) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от топла баня (39°С за 10 минути) на засегнатото място с отварка от пипериче и смрадлика (листа): по 5 супени лъжици от двете в 2 л вода се варят 10 минути. След нея кожата се изтрива и екземата се намазва с един от следните мехлеми:

а) мехлем от боров катран и свинска мас - по 50 г чист боров катран (от аптеката) и прясна несолена свинска мас се разбъркват добре;

б) жълт катран, получен по следния начин: 1 лист от тетрадка или пък чиста бакалска хартия се увива като фуния, изравнява се откъм широката си част, поставя се върху чиста порцеланова чиния и се запалва отгоре. Когато изгори докрая, в чинията заедно с пепелта се получава и малко катран, които се разбъркват заедно и се засилват с малко прясна несолена свинска мас, за да стане гъсто като мехлем. Или пък:

в) домашен мехлем за суха екзема - глеч (оловен окис) 50 г, изтюбеч (оловен карбонат) 50 г, рафинирана сяра 50 г и прясно масло 50 г се разбъркват добре, за да стане мехлем. Вечер преди лягане болните места се измиват с топла вода и катранен сапун. Изсушават се и се намазват, бинтоват се леко и така стоят увити до сутринта.

Забележки:

1. Измененията по лигавиците (в устата и др.) не се мажат, защото заедно с оздравяването на външните екземи и те изчезват, извън това оловните соли са отровни.

2. Ако екземата е в косата на главата, вместо с дадените по-горе мехлеми се лекува със следната смес: 1 чаена лъжичка чер димен барут, стрит на прах, 1 чаена лъжичка мед и 1 глава чесън, обелена и в дървен хаван счукана на каша. Всичко заедно се разбърква добре като мехлем и се маже косата, но това да става винаги след парна баня на главата и измиване на косата с топла отварка от трина или трици, последвано от хубаво изсушаване на косата. При лечението на този вид екзема да не се скубят космите с щипци или други уреди, защото по главата остават белези. Едновременно се прави и компрес на корема от 4 парчета, натопени в отварка от орехови листа (6 листа в 1 л вода се варят 10 минути). Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. На малкия мозък (на тила) се поставя торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7-9 супени лъжици настъргани диви кестени. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение и дълбоко дишане (вж. „Мокра екзема“), последвано от изтриване на засегнатата кожа с лимонов сок или със сок от зелен столетник (агава американа), размесени по равни части с аптекарски спирт (25°) или пък с чиста ракия. След това, ако екземата е по ръцете, да се сложат гумени ръкавици и така да се измиват лицето и вратът, защото обикновената вода пречи на лечението. За засегнатите места водата винаги трябва да се заменя с отварка от пипериче и смрадлика и изтриването да бъде леко с мек пешкир. За премахване на външните белези от екземата кожата да се маже със сок от сурови моркови или пък с мляко от изстискани сурови смокини.

Важна добавка. Лечението да продължи до пълното излекуване на болестта, което обикновено става за 1-3 месеца. Да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...