Jump to content

Себорея (лоетечение)


Recommended Posts

Себорея (лоетечение)

Себореята представлява усилена функция на мастните жлези в кожата. Тя се среща често и в двата пола, особено в пубертета. Преди пубертета и след критическата възраст е по-рядка.

Причини. Много често е наследствена.

Признаци. Засягат се областите с повече мастни жлези: главата, лицето, особено челото, носът, брадата, гърбът. При мазната себорея мазният секрет не засъхва, така че кожата и космите са винаги лъскави, мазни. От смесването на мазнината с прах и излющени рогови люспи се образува гъста мазна материя, която се среща по-често у мъжете. Тя пречи на кожното дишане и на храненето на космените корени. На половите органи у мъжете се набира около главичката на члена и може да предизвика възпаление. У жените лойта се набира по срамните устни и ако не се спазва хигиена, предизвиква възпаление на влагалището. При сухата себорея мазният секрет засъхва по кожата и образува сивобелезникави люспи. Има и много пърхот. По-честа е при жените.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува правилно и сериозно. Ако не се лекува правилно, причинява дразнене и възпаление.

Лечение. Общо за засилване на организма и местно. За целта още в първата вечер на лечението трябва да се премахнат люспите и коричките, ако има такива. А това става, като се намажат добре с чисто маслинено масло (зехтин) или с бадемово масло, или пък с боров вазелин, или още по-добре, като се натопи едно парче фланела в маслото и се наложи на болното място, като се остави да престои цяла нощ. На сутринта коричките сами се повдигат, след което мястото се измива с топла отварка от трина или от трици (вж. том I, „Смесени бани с билки и други примеси“), а след изсушаването мястото да се напудри с бяла пръст (болус алба) или пък с нишесте. След това се прави следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, разрязани на 4 части, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 г камфор на прах. На деца не се дава.

II. Десет минути след сместа се изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, листа от бяла черница, орехови листа, росопас, спирея, синя тинтява и цикория (листа, стебла и цвят) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода. Захлупена на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, съдържащи витамин А, или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.

На обяд може да се изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). Добре е да се изяжда и по 1 бъбрек и парче черен дроб от животни, защото в тях се съдържа много от този витамин. Освен това на обяд винаги да има салата от кромид лук, магданоз (листа) в целина по равни части с малко домати, винен оцет и зехтин по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с черен тричав или ръжен хляб. След обяд и вечеря се изпива следната смес, съдържаща витамин А: по 1 чаена лъжичка пресен селски хлебен квасец (забъркан от бяло брашно), козуначена и бирена мая, малко плодов сок или вода, подсладена с бъзов мармалад и мед по вкус. Накрая се изпива по 1 чашка кафе от фий (вари се като турско кафе).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от бял равнец, касис (листа) и лайка (цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура се взема по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтузу по равни части, всички стрити на прах. При липса на температура се изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей, полски хвощ и бударица - по 50 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г топла вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г (за деца с 250 г) топла вода, последвана в понеделник, вторник, четвъртък и петък от парна баня на главата с чай от орехови листа с продължителност 5-10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва със студената вода. Краката се изтриват и се слага коремен компрес с 4 парчета от хасе, натопени в ореховия чай, а отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. Едновременно това се съчетава с поставяне в областта на щитовидната жлеза (отпред на шията) на торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с нишадър на прах на върха на ножа, а на главата - „шапка“ от тънко хасе, която изцяло да покрие косата на главата, ушита на тегели от по 1 см широки, напълнени със суха и топла (37°С) готварска сол. Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи. Тези, които не понасят „шапката“ със солта, може с успех да я заменят с „шапка“, напълнена с топла лапа от печена хума, стрита на прах и разбъркана с малко топъл оцет, за да стане гъста като тесто каша. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Сряда и събота главата се измива с топла вода и хума (при липса на хума с катранен сапун), изтрива се до сухо и докато косата е още влажна, с краищата на пръстите се натриват корените и космите с рафинирана сяра на прах (от аптеката), размесена с 1/4 чаена лъжичка ситна морска сол (през време на втриването главата се държи надолу със затворени очи, за да не се възпалят от сярата). След това главата се връзва добре със сух пешкир и така се стои само 1 час, нито минута повече, за да не се повредят корените на косата. Изплаква се с топъл разтвор от сода бикарбонат (на 1 л вода 1 супена лъжица сода), изтрива се със сух пешкир и така се спи.

Забележка. Който иска по-бързо да се излекува, към казаното за сряда и събота нека прибави и следното: след като се изсуши косата от изплакването й с топлия разтвор от сода бикарбонат, повторно се измива с катранен, зелен или серен сапун (от аптеката) и след това се изплаква с отварка от дъбови листа и смрадлика (по 3 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Изсушава се добре, увива се със суха кърпа като шапка и така се спи.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от масажиране на корените на космите за 3-5 минути с пръстите, които често се топят в следната настойка: 1,5 л винен оцет, 100 г корени от обикновена коприва, 50 г корени от репей, по 3 супени лъжици лавандула (листа и цвят) и мащерка и по 5 листа от бръшлян и зокум - вари се 30 минути и веднага се прецежда, за да не попият корените оцета. Тази настойка подпомага бързото израстване на опадалата коса.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация не се прави меняваща баня на краката.

Важна добавка. Себореята у малки деца се лекува по начина, даден в том II.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...