Jump to content

Себорейна екзема


Recommended Posts

Себорейна екзема

Заболяването представлява раздразнено, възпалено състояние на кожата във връзка с усилената дейност на мастните жлези в нея.

Признаци. Засягат се окосмената част на главата, лицето, особено от двете страни на носа и зад ушите, гърбът, големите кожни гънки. Образуват се зачервени, плътни подутини, покрити със сухи дребни или по-дебели мастни люспи. Най-леката форма е образуването на пърхот по главата.

Предсказание. Сериозно - може да се разпространи и да обхване цялото тяло, а при инфектиране да нагнои.

Лечение. Общо за засилване на организма и нормализиране дейността на жлезите с вътрешна секреция.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) или сироп от алое арборесценс (трионче), или пък сироп от узрели зърна на полски бъзак (вж. „Ергенски пъпки“).

II. Двадесет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бударица, исландски лишей, орехови листа, пача трева, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, дадена за младежките пъпки, с добавка след закуска и вечеря болният да взема или по 1 чаена лъжичка смес от 100 г пудра захар и 10 г рафинирана сяра (от аптеката), или пък да изяжда сместа, приготвена от по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и шипково брашно, разбъркано с 1/4 чаена лъжичка пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с малко сок от моркови или вода и мед, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от овес, ечемик и шипки - по 1 супена лъжица от трите в 1 л вода се вари 20 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива по 1 чашка от 100-150 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец, глухарче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, синя тинтява и цикория (листа, стебла и корени) по 50 г от всяка и червена хвойна (зърна) 30 г. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряла вода; кисне 20 минути и се прецежда) или пък 2 сутрини подред се взема по 1 чашка чай от майчин лист (първата сутрин се запарват 10 шушулки и киснат 1/2 час, втората сутрин пак 10 шушулки се варят в 120 г вода; веднага се прецежда). След това се правят цели топли бани (37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клони и полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат): по 1-2 големи хватки от двете билки в голям казан с вода се варят 20 минути, след това се добавят 1 двойна шепа листа от див кестен, орехови листа и здравец (цялата билка с корена) и 2-3 двойни шепи трина и се вари още 10 минути. След банята се прави сухо увиване за по-бързо изпотяване, лежи се така 2 часа, тялото се изтрива до сухо и се преоблича. С една и съща отварка се правят бани 3 вечери подред.

При невъзможност да се правят тези бани може да се заменят с обличане на мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, дадена за банята. Лежи се в нея 2 часа. Накрая се слага на главата цяла „шапка“ със селски хлебен квас, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с 13-30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държи се до сутринта или докато досади на болния.

Такива бани (или мокри ризи) се правят 40 дни подред с почивка 10 дни след 20-ата баня.

Важни добавки:

1. Ако отварката за банята не е достатъчна, добре е същите билки да се сварят повторно, като се оставят да врят само 15 минути.

2. Преди влизане в банята добре е към отварката да се прибави и 50 г сода бикарбонат.

V. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение ми става все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея.“ Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. при „Психолечение“, том I), последвано от измиване на екземата с отварка от смрадлика, изтриване до сухо и намазване с едно от казаните по-горе средства, а ако е нужно, леко се бинтова с аптекарски бинт. Държи се до вечерта.

Неделя. Почива се от всичко.

При менструация топли бани не се правят.

Важни добавки:

1. При силен сърбеж всеки 2-3 часа да се прави фрикция на засегнатите места със солена вода или с отварка от полски хвощ, смрадлика и пипериче - по 1 супена лъжица от трите в 500 г вода се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол. Измиването може да стане и с отварка от зелени стебла на полски бъзак - 2 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол. Добре е също засегнатите места да се натриват със сока на същите листа и стебла или пък да се измият с памуче, натопено в ракия, и щом кожата изсъхне, да се натрият с лимонов сок.

2. Тази болест е мъчно излечима и затова се иска голямо търпение и постоянство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...