Jump to content

Склеродермия


Recommended Posts

Склеродермия

Причини. Недостатъчно изяснени.

Признаци. В началото кожата е твърда, плътна, с изгладени кожни бръчки. Постепенно тя изтънява, подкожната тъкан изчезва. Най-напред се засягат ръцете или лицето, а по-късно и цялото тяло. Освен кожата изтъняват мускулите и костите, от които се образуват различни обезобразявания. Пръстите са полусгънати с ограничена подвижност, лицето добива масковиден изглед, устните, носът, ушите изтъняват и се изострят. Отварянето на устата е затруднено. Космите изпадат, ноктите са чупливи.

Предсказание. Много сериозно. Болестта е упорита, лекува се мъчно и се иска голямо търпение и постоянство.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1-2 супени лъжици:

а) настойка от 1 л чист маслинен зехтин и по 2 супени лъжици листа и цвят от широколистен живовляк, жълт и червен кантарион, ранилист и синя тинтява - във водна баня се вари 1 час, почива 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Или:

б) сироп от узрелите зърна на полския бъзунек (вж. „Ергенски пъпки, ергенлик, акне“, точка I).

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г запарка от кисел трън (корени) и полски хвощ - по 50 г, имел и хмел - по 40 г, бъзов цвят, див кестен (плод), добриче (плод), липов цвят, полски бъзак (корени) и сапунче (корени) - по 35 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, дадена за псориазис, с добавка да се отбягва всякаква храна, съдържаща калций, защото влошава болестта. Освен това на първа закуска болният да изпива чаша топло мляко с разбито кокоше яйце. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 2-3 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с магданоз, настъргани моркови и целина по равни части и 1 -2 лъжици ситно нарязани кълнове от жито, посято в саксии и пораснало на височина 3-5 сантиметра, малко домати, чушки, винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. След обяд и вечеря да взема витамин А и витамин Е по указание на лекаря и заедно с тях да изпива 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко плодов сок и бъзов мармалад или пък мед, да стане гъсто и сладко като боза.

Важни добавки:

1. Болните, щом почувстват глад, добре е да вземат всеки час по 1-2 чаени лъжички от следния крем за усилване: 2 кафени чашки шипково брашно, по 1 кафена чашка цвят от бял равнец, жълт равнец и жълт кантарион (всичките стрити на прах и пресети на брашно), 300 г нетопено краве масло и 600 г чист пчелен мед. Маслото и медът се слагат във водна баня и на слаб огън се разтопяват, след това съдът се маха от огъня, прибавя се шипковото брашно със стритите и пресети на брашно билки и всичко това се бърка с дървена лъжица в порцеланов съд, и то в продължение на 1 час.

2. Ако болният страда и от болно сърце, тогава, след като изконсумира 1 доза от крема за усилване, да взема и крем за усилване на сърцето: 150 г прясно краве масло, 150 г чист пчелен мед, 100 г сурово семе от тиква, обелено и счукано в дървен хаван на каша, и 100 г ориз (опечен до бежов цвят и смлян на кафе). Всичко това добре разбъркано. Употребява се както първия крем.

3. В случай на измършавяване и ако болният мъчно понася вегетарианската храна, като изключение на обяд и вечеря може да взема и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, пилешко, пуйка и прясна риба (речна или океанска). При това само варено и печено, но не и пържено.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките на каша, с прибавка по 3 супени лъжици ечемик, просо и царевични зърна (царевичните зърна предварително се счукват на дребно). В 2 л вода се варят 30 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладена с мед или сироп.

III. Два часа след ядене да взема по 1 зърно (колкото житено) чист бял тамян и заедно с него да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, зайча стъпка, орехови листа, росопас, цикория и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, задължително се прави клизма с 500 г топла вода. След това през зимния и пролетния сезон се прави лек масаж на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета (спираловидно) с пръсти, слабо натопени в чист маслинен зехтин, с продължителност 1 минута. После гръбнакът се налага с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с

4-6 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 4-6 супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 2-3 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и на ситно нарязани. Едновременно това се съчетава и с налагане на целия корем (отпред) с торбичка от тензух, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле или пък от праз лук (бялата му част) с прибавка и на 2-3 китки магданоз, на ситно нарязани - със 150 г прясно мляко се вари, за да стане гъста лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя цяла „шапка“ с пресен селски хлебен квас, засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 9-12 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а на гушата се слага торбичка с чист квасец. Държат се цяла нощ.

През летния и есенния сезон се прави една от следните процедури:

1. Цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клонки, полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които папат) и овесена слама. От трите билки се вземат по 2-3 големи хватки или снопчета и в голям казан се варят 30 минути. След това се добавят по 1 двойна шепа орехови листа, здравец (цялата билка с корените), трина и лайка (цвят). Вари се още 10 минути и като изстине до 38°С, се прецежда. С една и съща отварка може да се правят 3 бани подред, като предварително водата се затопля до казаната температура.

2. Цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) с цвик, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване - лежи се в него 2 часа или докато болният се препоти.

3. При невъзможност да се правят баните може да се заменят с обличане на мокра риза (най-добре бархетна нощница), натопена в казаната отварка или цвик - лежи се в нея 2 часа. След това, ако кожата е много суха, да се намаже със стопена кокоша мас или с настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки (вж. точка I), или с бадемово масло (от аптеката), или с пресен каймак от мляко, или пък със следния ефикасен мехлем за подхранване на кожата: 4 супени лъжици чист маслинен зехтин, 1 изравнена супена лъжица чиста бяла дъвка, 1,5 супени лъжици чист пчелен восък, настърган на ренде. Зехтинът се слага в алуминиево тиганче, като не се оставя много да се нагрее. Към него се прибавя дъвката и се бърка, докато се разтопи (ако остане неразтопена, дъвката може да се извади, но в никакъв случай да не се оставя да се нагрее до такава степен, че да започне да се пържи). След това сместа се сваля от огъня и към нея се прибавя восъкът, като се бърка непрекъснато. Когато се сложи всичкият восък, бърка се добре, и то така, че да стане на майонеза, и се оставя да изстине. След като изстине, с един нож се настъргва (като се движи по повърхността на изстиналия мехлем, който се е втвърдил след застиването, докато се стигне до дъното на съда). Така настърганият мехлем се смачква хубаво, за да стане отново рядко тесто. Засегнатите места се измиват добре, след което се намазват и хубаво се разтъркват. Мазането може да стане по всяко време.

Забележки:

1. На приготовлението на мехлема трябва да се обърне сериозно внимание - да се прави на тих огън.

2. Сместа се бърка с чамова дъсчица.

Важни добавки:

1. Преди заспиване за лек и спокоен сън болният да изпива 1 чашка от 50 г отварка от дилянка (корени), лайка, комунига, маточина, мента пиперита, страшниче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

2. Ако ръцете са свити, болният непременно да спи с ръкавици без пръсти, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/2-1 изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра на прах (от аптеката).

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“), последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути (прави се с мека четка), а след него лек масаж на засегнатите места на кожата с настойка от чист маслинен зехтин (500 г зехтин с 5 супени лъжици цвят от жълт кантарион и 3 супени лъжици листа от дебела мара във водна баня се варят 1 час; почива се 2-3 дни и се прецежда) или пък със стопена кокоша мас, взета откъм гърдите на кокошката. При желание съшият масаж може да се прави и вечер, а след него е добре на слънчевия възел (под лъжичката и над пъпа) да се постави 1/2 глава суров кромид лук, отрязан през средата с опашката нагоре, поръсена откъм отрязаната страна с камфор на прах на върха на ножа - залепва се с 2 лепенки. Подир обличането се правят 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:

1. Ако са се образували рани, да се промиват с отварка от жълт кантарион (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. След това се превързват с топла извара или пък със сладкия мехлем (вж. „Цирей, чирка, фурункул“ и „Слепок, карбункул“).

2. При силен сърбеж сутрин и вечер засегнатите места да се разтриват с отварка от смрадлика - 2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица морска сол и оцет.

3. При нечиста работа (като миене на съдове и пр.) да се употребяват гумени ръкавици, за да не се дразни кожата на ръцете.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...