Jump to content

Recommended Posts

Пемфигус

Причини. Не са установени. Болестта засяга еднакво и двата пола и се явява обикновено в средна и напреднала възраст.

Признаци. Най-често изведнъж, внезапно по кожата се появяват мехури с различна големина. В началото са опънати и пълни с бистра течност, която после потъмнява. При пукването им се показва разранена кожа. Може да се засегне цялото тяло, включително и лигавиците на устата, на очите. Мехурите минават за няколко дни, но се явяват все нови и нови.

Усложнения. Разранената кожа може да се инфектира. Освен това от затрудненото хранене болните отслабват и се изтощават.

Лечение. Заболяването е тежко и се лекува от лекар-специалист по кожни болести. От народната медицина се използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс или пък сироп от узрелите зърна на полски бъзунек, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, лавандула, лепка, невен, пача трева, ранилист (листа и цвят) и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диетата е, както при псориазис.

III. Два часа след ядене при слабо или нервно сърце да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица и разбъркани със сока на 3 месести лимона, смлени на машинка за месо без семките.

При температура да взема с малко вода хинин по указание на лекаря или аптекаря.

IV. Десет минути след сместа и заедно с хинина да изпива 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен и жълт кантарион, мента пиперита, цикория (листа, стебла и корени) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане първите 1 -2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следва цяла топла баня (37-38°С за 30 минути) с отварка от борови клонки (с иглите) и полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат): по 3 хватки или снопчета от двете в казан с вода се варят 20 минути, след това в същата отварка се добавят по една-две двойни шепи пипериче, орехови листа и слез и 1 шепа листа от смрадлика и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда и се изсипва във ваната. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването, ако болният не е заспал, се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода.

При невъзможност да се правят дадените бани може да се заменят с мокри ризи - най-добре е да се ползва бархетна нощница, натопена в отварката, дадена за банята. Добре увит с 2-3 одеяла, болният лежи 2 часа, докато се препоти.

Забележка. Ако болният е слаб и зиморничав, между първото и второто одеяло да се поставят 3-5 шишета, напълнени с приятно гореща вода - едно на стъпалата, две на прасците и две на бедрата. Преди заспиването се поставя и „шапка“ от хладък селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени със 7-9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако по главата има рани, квасецът да се забърква вместо с топла вода с топло мляко и преди поставянето да се поръсва с 1-2 супени лъжици ситна захар.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I). След него, ако болният е на легло, да му се сложи коремен компрес, натопен в топла отварка от листата на полския бъзак (1 стиска в 1 л се вари 10 минути) или пък в хладка вода и оцет наполовина - държи се 2-4 часа. Ако болният не е на легло, да се направи фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от 10-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация топли бани не се правят.

VII. Лятно време лечението, дадено за преди лягане, успешно може да се замени с точно прилагане на програмата за курортно лечение на море, планина и др. (вж. том I).

Важни добавки:

1. С една и съща отварка може да се правят бани 3 вечери подред, като отварката се засили с 1 шепа морска сол.

2. Всяка вечер след препотяването от баните и мокрите ризи раните да се измиват с хладка отварка от жълт кантарион (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. След това да се налагат със зелени листа от дебела мара, като ципата от страната на раната се обели с игла, или с марлички, намазани със сладък мехлем (рецептата е дадена при цирей), или пък с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък, 1 супена лъжица чист пчелен мед, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или рибено масло. Бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира, маха се пяната и се държи в чиста чашка, захлупен, за да не се замърсява. Същото лечение на раните да се прилага и сутрин преди закуската.

3. Тази болест изисква продължително и системно лечение. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...