Jump to content

Еритемен лупус


Recommended Posts

Еритемен лупус

Причини. Неизяснени.

Признаци. Най-често се засяга лицето, а по-рядко ръцете и тялото. Промените се изразяват в зачервяване, оток и задебеляване на кожата. Образуват се кръгли, овални зачервени петна, понякога придружени от леко излющване. При по-дълготрайно боледуване се образуват леко хлътнали поленца и по-светли и тъмни места. Когато е засегнато лицето - двете бузи и носа, измененията имат формата на пеперуда.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува навреме, и сериозно, ако стане хронично. Оздравяването става с белег.

Лечение. Общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или сироп от узрелите зърна на полски бъзунек (вж. „Ергенски пъпки, ергенлик, акне“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня и френско грозде (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка семе от червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути и като изстине, се

прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при псориазис, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 1-2 чаени лъжички чист пчелен мед с по 1/4 чаена лъжичка рафинирана сяра (от аптеката) и прах от яйчени черупки или пък препечена бяла пръст (болус алба - от аптеката), а подир това да изпива по 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно и малко вода и мед, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от орехови листа: 2 пълни супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани наполовина, в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и камфор на прах 1 г.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, мента пиперита, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици в 600 г вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, сухо изтриване и меняваща баня на краката (45°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти). Започва се с горещата вода и се завършва с хладката. След това се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути. Лицето се измива с хладка отварка от медуница (2 супени лъжици в 400 г вода се варят 10 минути) и се налага заедно с носа с торбичка от тънко хасе, ушита във вид на маска, напълнена с хладка прясна и несолена извара, а отгоре се слага друга суха маска от фланелено парче. На главата се поставя „шапка“ от суров лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие - „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно, и 3 супени лъжици готварска сол). Отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането - измиване на лицето с хладка отварка от лайка и смрадлика (по 2 супени лъжици от двете в 600 г вода се варят 10 минути) и внимателно изтриване със суха и мека кърпа. Накрая се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата, които се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VII. Лятно време преди обяд между 10 и 11 ч. да се прави слънчева баня на лицето със зелени листа (от слънчоглед, репей или тиква) с продължителност 30-50 минути, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важна добавка. Ако няма възможност да се правят меняващи бани на краката, може да се заменят с гореща баня на краката за 10 минути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...