Jump to content

Червен плосък лишей


Recommended Posts

Червен плосък лишей

Болестта е сравнително рядка и засяга повече хората на средна възраст, и то еднакво от двата пола.

Причини. Неизвестни.

Признаци. По кожата се образуват плоски, сърбящи възелчета с жълто-червен, кафяв цвят, често с централна вдлъбнатинка и лъскава, блестяща повърхност. Засягат се най-често вътрешната страна на ръцете, предмишниците, страничните части на тялото и половите органи.

Предсказание. Благоприятно, ако се лекува своевременно.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или пък сироп от узрелите зърна на полския бъзак, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), лисича опашка (листа и корени), синьоглавче (листа), синя тинтява, червен кантарион, овчарска торбичка и цикория - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при еритемен лупус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от лайка, липов цвят и маточина - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 супена лъжица шипки (плод), счукани в дървен хаван на ситно, се запарват с 600 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене при нервно и слабо сърце да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, 1 супена лъжица мащерка, стрита на прах, с прибавка и на следната аптекарска смес: по 2 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят, 1 г камфор на прах и 15 капки олио мента.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г от отварка от агримония (листа и цвят), бъзови листа, върбинка (листа и цвят), горчивче (цялата билка), жълт равнец (листа и цвят), жълта тинтява, мента пиперита (листа и цвят), салвия (листа и цвят) и червен кантарион (листа и цвят) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1 -2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка - 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне 20 минути и се прецежда. Или пък 2 сутрини подред болният да взема по 1 чашка от 100 г чай от майчин лист - първата сутрин се запарват 10 шушулки и киснат 1/2 час, втората сутрин същите шушулки в 120 г вода се варят 5 минути и веднага се прецежда. След това лечението продължава по два начина:

Първи начин. Едната вечер се прави парна баня на засегнатото място (главата, ръцете и др.) с чай от лайка с продължителност около 10 минути, последвана от изтриване със сух пешкир и поставяне на коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; ври още 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на черния дроб - в дясното подребрие (под компреса), с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, отгоре се слагат вестник и памучна шапка. След това засегнатите места внимателно се изтриват с хладка отварка от смрадлика (2 супени лъжици смрадлика се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда). Изтриват се с чиста суха кърпа и се намазват със следния домашен мехлем - 100 г чист маслинен зехтин, 25 г бял пчелен восък, 25 г истинска бяла дъвка (сакъз): зехтинът се слага в чист съд на тих огън, за да се сгорещи до завиране, след това се прибавя восъкът и най-после дъвката и се бърка, докато се махне пяната и се сгъсти като мехлем, без да завира.

Забележка. При липса на чист маслинен зехтин вместо него може да се сложи рибено масло (от аптеката) или чисто краве масло.

Втората вечер се правят парни компреси на засегнатите места с торбички, напълнени с попарени трици (вж. том I), последвани от казаните по-горе приложения. Държат се цяла нощ.

Втори начин. Всяка вечер се правят цели топли бани (37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клони с иглите и полски бъзак (пялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат): по 1-2 големи хватки или снопа от двете билки в голям казан с вода се варят 20 минути, след това се добавят по 1 двойна шепа листа от див кестен, орехови листа и трина и 1 шепа здравец (листа). Вари се още 10 минути. Подир банята се прави сухо увиване с помощта на 2-3 одеяла, като се лежи 2 часа, а след препотяването (което се познава по изсъхналото чело) се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода, и то на части, за да не се простуди болният.

Забележка. С една и съща отварка се правят бани 3 вечери подред.

Вместо тях може да се облича мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, дадена за банята, добре извита (изцедена). Отгоре й се облича старо зимно палто и с помощта на 2-3 одеяла болният се увива като бебе и така лежи пак 2 часа. Такива бани се правят 40 подред, а при слабо сърце и отпаднал организъм през ден с неделна почивка.

Забележки:

1. Ако отварката за банята не е достатъчна, същите билки може да се сварят още веднъж за 15 минути.

2. При безсъние добре е болният да спи на войнишка възглавница, напълнена със следната смес: 200 г суха папрат, 200 г хмел (шишарки), 100 г комунига, 100 г босилек (листа и цвят) и 50 г здравец (листа и цвят). Сменя се на два месеца веднъж.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите болният да си прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I, „Психолече-ние“). Следва измиване на засегнатите части с отварка от смрадлика, както е казано по-горе, изтриване до сухо и намазване с дадения мехлем - така се забинтоват леко и се държат до вечерта.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация топли бани не се правят и мокри ризи не се обличат.

Важни добавки:

1. При силен сърбеж всеки 2-3 часа да се прави или:

а) фрикция на засегнатите места със солена вода (4 супени лъжици морска сол на 1 л преварена вода). Или:

б) фрикция с отварка от полски хвощ, смрадлика и пипериче (по 1 супена лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол). Или:

в) измиване на засегнатите места с отварка от зелените стебла на полския бъзак и смрадлика (по 2 супени лъжици от двете в 600 г вода врят 20 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол). Или пък:

г) засегнатите места да се измият с памуче, натопено в ракия, и щом кожата изсъхне, да се изтрие с лимонов сок.

2. Тази болест е мъчно излечима и затова от болния се иска голямо търпение и постоянство в лечението, понякога в продължение на 2-3 месеца и повече.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...