Jump to content

Мехурчета по лицето и тялото


Recommended Posts

Мехурчета по лицето и тялото

Причини. Неизвестни.

Признаци. Лицето и тялото на болния се покриват с водни мехурчета, както при екзема.

Лечение. Необходима е квалифицирана лекарска помощ. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от узрелите зърна на полския бъзак, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, мента пиперита, пача трева и слез (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диетата и отварките, които се пият вместо вода, са същите, както при ергенски пъпки.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, полски хвощ и спирея - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане 1 -2 вечери подред се прави клизма с 1 л топла вода. След това винаги при запек се прави клизма с 500 г топла вода, последвана една вечер от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност около 10 минути и през вечер от парна баня на краката до леко изпотяване, сухо изтриване на изпотените места и поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода; вари се 5 минути). Едновременно се поставя „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага шапка от чорап. Ръцете се измиват със сапун, а засегнатите места с отварка от смрадлика (листа) - 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути, след което се изтриват до сухо и се намазват с домашен мехлем за пъпки, които пускат вода.

Приготовление: Чист боров катран 50 г, рафинирана сяра 25 г (от аптеката) и прясна несолена свинска мас 50 г се разбъркват добре. Спи се с мехлема.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от измиване на засегнатите места с отварка от смрадлика и леко изтриване със сух пешкир. При желание същите места може отново да се намажат с дадения мехлем.

Забележка. Пъпките се измиват само с казаната отварка или пък с отварка от жълт кантарион. С вода да не се мият, защото се влошава положението им.

VI. Лятно време от 10 до 12 ч. от голяма полза са слънчевите бани със зелени листа (от слънчоглед, репей или тиква) на засегнатите места с продължителност, докато са приятни. След това цялото тяло се полива с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа орехови листа.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...