Jump to content

Ревматична пурпура


Recommended Posts

Ревматична пурпура

Причини. Заболяване от ревматизъм.

Признаци. Дребни кръвоизливи, точковидни или с големината на главичка на карфица и по-големи, по кожата предимно на долните крайници. Обикновено се явяват след умора. Има болки в ставите, нерядко с подуване. Понякога се срещат стомашно-чревни разстройства (повръщане, диария), а също и треска.

Предсказание. Благоприятно при правилно и навременно лечение.

Лечение. Общо за засилване на организма, като се пази покой.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 сладки или горчиви бадема, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 15 капки олио мента (мента на капки).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, спирея и росопас - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и самовнушение. Както при остър артрит (вж. том III, книга втора).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа) и листа от френско грозде - по 100 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, жълт смил, мента пиперита, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици в 600 г вода на тих огън се варят 20 минути и веднага се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от пяла топла баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъзунек (корени, стебла и листа) и борови клони или пък от обличане на мокра риза.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, последвана от сухо изтриване, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата.

Важни добавки:

1. С една и съща отварка може да се направят бани 3 вечери подред, след което се сварява нова отварка. Такива бани (или мокри ризи) е добре да се направят 40 подред, като в събота и неделя се почива. Жените да почиват по време на менструация.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка болният да не ходи.

3. Ако болният се е лекувал с бани или мокри ризи през пролетта, ще получи още по-голям резултат, ако през лятото направи 20 слънчево-пясъчни бани, както е казано по-горе, и консумира повече сурови плодове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...