Jump to content

Recommended Posts

Пелагра

Пелаграта е общо заболяване на организма с характерни изменения по кожата. Тя се среща най-вече в страни, където населението се храни непълноценно и живее при лоши битови условия.

Причини. Недоимъчно хранене, особено по отношение на белтъчини и витамини, стомашно-чревни заболявания, чернодробни и др. От витамините най-голямо значение имат В1 В2 и В6.

Признаци. Пелаграта се среща във всички възрасти (най-често между 30-40-ата година). От нея боледува предимно бедното население. Най-често болестта се появява през пролетта и ранното лято, а също и през есента. Болните страдат от неопределено главоболие, световъртеж, храносмилателни разстройства, които се последват от поява на раздразнена червенина по кожата на гърба, на китките на ръцете и краката. Кожата на тези места загрубява, напуква се и се лющи, с което болестта като че ли минава. Това бива през пролетта. На следната пролет пелаграта обаче пак се появява, като дава същите явления, но в по-рязък вид. Изменената кожа изтънява и атрофира, прошарва се с по-тъмни полета. Заедно с това се наблюдават болки в коремната област, диария, повръщане, безсъние, треперене на крайниците, настъпват психични разстройства и общо отслабване.

Ходът на болестта е хроничен. Ако бъде открита в началото, може да се излекува чрез употреба на подходяща разнообразна, съдържаща витамини храна. По-късно настъпват сериозни нервни и психични разстройства със засягане на целия организъм и често завършва фатално.

Лечение. Заболяването е сериозно и изисква лекарска намеса. Народното лечение цели общо засилване на организма. Начинът на лечението е същият, изложен за копривна треска, обаче дава резултати само при навременно вземане на мерки за подобряване на храната - дават се храни, богати на белтъчини и витамини. Най-добър ефект се получава от лечението с витамините РР и В1 В2 и В6.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...