Jump to content

Recommended Posts

Витилиго

Витилигото е придобито избеляване в цвета на кожата, което засяга и двата пола във всяка възраст.

Причини. Неизвестни.

Признаци. Болестта започва внезапно с появата на неправилни, ясно ограничени бели петна, различни на брой и големина. Най-често се намират по лицето, врата, ръцете, предмишниците, половите органи и около тях. По-рядко петната може да се намерят разхвърляни навсякъде. Заболяването трае с години, често до края на живота.

Предсказание. Болестта е козметичен недостатък, предсказанието за здравето е добро.

Лечение. Народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) По 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от зелени орехчета. Вземат се 40 орехчета, на големина колкото лешник, и в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути. След това се прибавят по 500 г чист пчелен мед и ситна захар и се вари още 10 минути. При вземането на сиропа заедно с него се изяжда и по 1 зелено орехче, вряло в него.

б) По 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от узрелите плодове на бялата или черната черница. В буркан от 5 л се нареждат един ред с дебелина 2 см плодове, един ред с дебелина 2 см ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е от захар, и то с дебелина поне 6 см, за да не вкисне сиропът. Гърлото на буркана се завързва с парче тънко хасе и се оставя на слънце да стои 10-15 дни, докато захарта не се стопи. Налива се в бутилки, добре запушени. Държи се на хладно място, за да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от полски хвощ и черничеви листа - по 100 г, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се топличка с малко мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при ергенски пъпки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, с прибавка на 2 супени лъжици очистен овес и 2 супени лъжици борови връхчета - в 1250 г вода се варят 30 минута. Веднага се прецежда през тънка кърпа и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1-2 зърна (колкото царевични) от следната смес: чист боров катран 50 г, рафинирана сяра (от аптеката) 5 г и царевично брашно, колкото поеме, за да стане като тесто. Катранът предварително се измива в 9 води, за да пожълтее, и след това заедно със сярата се бърка хубаво да стане гъста каша, подир което се сипва по малко царевично брашно и пак се бърка да стане гъсто като тесто. От него се правят зърна, с големина на царевични, и се овалват в същото брашно, за да не се слепват, като се нареждат в подходяща кутия, за да се запазят по-добре. На деца не се дават.

IV. Десет минути след зърната да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, бъз (свирчовина - листа), градински чай, бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа и цвят), жълт и червен кантарион, синя тинтява, цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода (за деца наполовина), последвана от налагане в областта на бъбреците и щитовидната жлеза (гушата) с торбички от тънко хасе (24 на 12 см и 15 на 10 см), напълнени с топъл пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с по 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и на ситно нарязани, и 3-5 маслини, счукани заедно с костилките (ако квасецът стане рядък, поръсва се и с малко брашно, за да се сгъсти като тесто за мятане във фурна). Отгоре се слагат вестник и фланелен бинт. Едновременно това се съчетава с коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа, отгоре вестник и вълнен пояс, последван и от разтривка на засегнатите места със смесена отварка от джоджен - 150 г от него се запарва с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се засилва с по 10 г розова вода и чист терпентин (от аптеката). След разтривката същите места се намазват със следната домашна помада за витилиго: 1 супена лъжица дървена пепел, пресята на брашно, 1 глава чесън, обелена и сварена на пара и смачкана на кашица, и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин се бъркат добре, за да стане гъста помада. Или пък се налагат с торбички във вид на компреси, напълнени с по два реда орехови листа, врели в малко вода 10 минути. На главата се слага цяла „шапка“ от квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на корема и половите органи и сухо изтриване, последвано от разтривка на засегнатите места с дадената по-горе отварка от джоджен. През деня в областта на бъбреците се носи мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропоса-но отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Самовнушение и дълбоко дишане, както при ергенски пъпки.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави или слънчева баня на цялото тяло с бяла кърпа на главата, за да не слънчаса, като се нагрява така: 5 минути отпред, 5 минути отзад, за да не изгаря кожата, защото тогава изпъкват по-силно обезцветените места, тъй като здравата кожа става по-тъмна, а те остават непроменени, или пък слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло и студен компрес на сърцето. Лежи се така, докато е приятно. Следва речна или морска баня, придружена с плуване, също докато е приятно.

Важни добавки:

1. Квасецът за налагане може да се използва 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля и засилва с още 2 супени лъжици квасец за нова ферментация.

2. Лечението трябва да продължи, докато изчезне и най-малкото бяло петно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...