Jump to content

Албинизъм. Пукнатини по кожата


Recommended Posts

Албинизъм

Вродената липса на съществуващия нормално в кожата пигмент се нарича албинизъм.

Признаци. Такива хора са с много бяла кожа, косите им са бели и тънки като коприна, а очите им са сини.

Лечение. Засега ефикасно лечение не е известно.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за кожните болести.

Пукнатини по кожата

Както е известно, мастните жлези на кожата изработват вещество, благодарение на което кожата е мека и еластична. Когато това отделяне е намалено или съвсем прекратено или когато от кожата се премахва тлъстинният пласт, тя става чуплива и суха. При такива случаи по нея се появяват пукнатини.

Причини. Образуването на такива пукнатини се дължи на различни кожни болести, на действието на вредни влияния отвън, като студ, на действието на силни напрежения, на вещества, които съдържат в себе си поташ, на болестни състояния, които съпровождат старостта, когато намалява и секретът на мастните жлези.

Признаци. По кожата се явяват болезнени пукнатини - по-често по кожата на дланите, стъпалата, устните, половите органи, ануса и т. н.

Лечение. При действие на вредни влияния отвън лечението трябва да бъде насочено преди всичко към отстраняването им. След това местното лечение на пукнатините на кожата се състои в налагане на съответните места на тялото с парченца мек плат, намазан с чиста вътрешна лой от овца или от крава, като преди това болните места се измиват с чай от трина или с топла вода. Също болните места може да се намазват с чист маслинен зехтин или с бадемово масло, с глицерин или с вазелин.

При по-тежките случаи лечението е общо.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 3 месести лимона, смлени на каша без семките.

II. Десет минути след сместа се изпива 1 чашка от 75 г отварка от пипериче (листа и цвят) 100 г, решетка (корени), широколистен живовляк (листа), жълт равнец, репей (корени) и троскот (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Както при „Мокра екзема“, с добавка след ядене да се взема и следната смес: по 1 чаена лъжичка мед и лимонов сок с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие запарка от шипки - 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене се изпива 1 чашка от 75 г отварка от къпини (листа), невен (листа и цвят), роза (листа), върбинка (листа и цвят) и дъбова кора - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от гореща баня на ръцете и краката (42°С за 10 минути) с отварка от орехови листа, пипериче и смрадлика (листа) - по 7 супени лъжици от всяка се запарват с 3 л вряща вода, вари се още 10 минути, снема се от огъня и се засилва с 2 супени лъжици морска сол. При наличност на гъбички в същата отварка се прибавят и 3 супени лъжици салицил (от аптеката). Отварката може да се използва 10 вечери подред. Следва коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла вода и оцет по равни части, или пък със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, след това свит на руло и добре изстискай, а отгоре се поставя вълнен пояс. На главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет и отгоре вълнена шапка. Накрая засегнатите места се намазват с прегоряло машинно масло или пък с домашен мехлем, приготвен от 100 г чист маслинен зехтин, 25 г чист бял восък и 25 г чиста бяла дъвка (сакъз). Зехтинът се слага в чист съд и се сгорещява, без да завира, след това се прибавят восъкът и дъвката и щом се махне пяната, мехлемът (без да завира) е готов. Местата, нападнати от гъбичките, се намазват с настойка, приготвена от 40 цвята от невен, залети в подходящо стъкло с 200 г гроздова ракия. Оставят се на слънце 40 дни или пък същото стъкло, добре запушено, във водна баня на тих огън се вари 30 минути и като изстине, същата настойка се засилва с още 100 г гроздова ракия.

V. (Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това, ако има възможност, се повтаря казаното за вечерта. Ако ли не, засегнатите от пукнатини места се намазват с прегорялото масло или мехлема, а при гъбички същите места се напудрят със салицил.

След обличането се правят 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Дихателните упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...