Jump to content

Цепнатина (фисура) на ануса


Recommended Posts

Цепнатина (фисура) на ануса

Причини. Хроничен запек, хемороиди (маясъл).

Признаци. Кожата около ануса и навътре е цепната и това причинява силни болки както при ходене по нужда, така и при сядане. От фисурата често изтича сукървица, а понякога и гной.

Лечение. Общо за засилване на организма и местно.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин с прибавка по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион (цвят), пипериче и широколистен живовляк (листа). На водна баня и на тих огън се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион, лайка (цвят), мента пиперита и смрадлика (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 изравнена чаена лъжичка анасон (от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Сутрин на закуска да изпива 1 чаша топло мляко, сварено с едно парче (7-10 см) от бялата част на праз лук, което след сваряването се изстисква в млякото и се изхвърля, подслажда се с мед и се яде с малко препечен хляб. На обяд заедно с другата храна може да се изяжда и по 100 г варено или печено младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря безмесна храна, зеленчукови пюрета или ястия, суровоядство, съчетано с ядки от орехи и малко препечен хляб. За десерт на обяд и вечеря се изяжда по 1 купичка концентриран ошав от сини сливи.

Приготовление: Вземат се 250 г сини сливи, махат им се кокичките и се варят в 1200 г вода, за да стане ошав. След това в него се долива още 1 л вода и на тих огън се вари, докато остане само 300 г на компот, прецежда се и се изпива едната половина на обяд, а другата на вечеря. Същото става и с мармалада му. При липса на сливи може да се взема 1 супена лъжица смес от 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка препечени житни трици.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от бял равнец и лайка - по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка (за деца наполовина) смес от 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 1 супена лъжица ленено брашно и 1 изравнена лъжичка прясно смлян синап, като преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото прибавките падат на дъното.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пипериче 100 г, жълт равнец (листа и цвят), широколистен живовляк (листа), репей (корени), решетка (корени) и троскот (цялата билка) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане се прави топла клизма с 500 г отварка от жълт кантарион, лайка и смрадлика (по 1 супена лъжица от трите се запарва с 600 г вряща вода; вари се още 10 минути и като изстине до 38°С, се прецежда). Следва топла баня на седалището (37°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика (10 супени лъжици в 3 л вода се варят 10 минути; като изстине до 38°С, се прецежда) и изтриване на ануса с мека кърпа до сухо, подир което се прави задръжна клизмичка с 1 супена лъжица рибено масло (от аптеката) или пък с настойката от маслинен зехтин и пр., дадена в точка I.

Забележка. Задръжната клизмичка се прави с детска тулумбичка в леглото. След като минат 10-20 минути от клизмичката, на ануса да се сложи марличка от 4 парчета, намазани с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък от кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед, 1 супена лъжици бяло брашно и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. В чист алуминиев съд на тих огън се бърка непрекъснато, за да стане на мехлем, без да завира. Преди заспиване, за да няма запек, да вземе 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, рафинирана сяра 30 г и майчин лист 30 шушулки, леко препечени и стрити на прах и добре разбъркани. Щом започне да действа разхлабително, дозата да се намали наполовина и повече.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, измиване на ануса с отварка от жълт кантарион и налагане с марличка от 4 парчета, намазана с дадения по-горе мехлем.

Неделя. Ако няма болки, пълна почивка от всичко, иначе лечението продължава.

При менструация топлата баня да не бъде повече от 36°С.

Важни добавки:

1. Да се избягват причините, които са предизвикали цепката, за да не се повтори.

2. С една и съща отварка от смрадлика може да се направят 5-6 бани подред, като през деня отварката се държи покрита на студено място, а вечер се затопля до казаната температура.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...