Jump to content

Пожълтяване на дланите и стъпалата


Recommended Posts

Пожълтяване на дланите и стъпалата

Причини. Отсъствие на потене, употреба на много тиква, моркови и яйца.

Признаци. Кожата на дланите, особено там, където се пречупва, и на стъпалата пожълтява. Ако причина е прекалената употреба на тиква, тогава цялата длан става жълта.

Предсказание. В повечето случаи е сериозно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение. Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка и на 10 г обикновена валерианова тинктура, 10 г тинктура от глогов цвят и 1 г камфор на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), орехови листа, листа от черница, спирея и росопас по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, дадена за цепка на ануса, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след това да изпива 1-2 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или сироп, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки - 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, бял равнец (листа и цвят), брезови листа, върбинка, градински чай, гръцка коприва (листа), маточина, синя тинтява, чубрица и цикория (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват в 500 г вряща вода. Захлупена ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на ръцете до китките и на краката до под коленете (42°С за 30 секунди и 22°С за 3 секунди - 5 пъти). Следва коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла вода и оцет наполовина, а на малкия мозък (тила) се поставя торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Ако болният страда от тежко главоболие, на пялата глава да си сложи „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек), и отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от сух четкое масаж на тялото за 5 минути и фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи за около 1 минута, сухо изтриване, обличане и след него 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Дихателните упражнения се повтарят преди обяд.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При силен сърбеж на дланите и стъпалата вечер след меняващата баня да им се поставят или млечни компреси с прясна топла извара, или пък компреси, натопени в топло сурово мляко. Държат се цяла нощ.

2. От голяма полза за болния е всяка неделя да излиза на екскурзия в планината.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...