Jump to content

Слонова болест (елефантиаза)


Recommended Posts

Слонова болест (елефантиаза)

От това заболяване най-често страдат ръцете и краката, торбичката, половият член, срамните устни. Поразените части нерядко се увеличават по обем двойно или тройно. Тази болест е характерна за тропическите и субтропическите страни, но се среща и в Европа.

Причини. Често повтарящи се възпаления на кожата, особено на кръвните и лимфните съдове.

Признаци. Често болестта започва както червения вятър, с явления на треска и при често повтарящи се възпаления обхваща и подкожните меки тъкани. В продължение на няколко години се стига до значително надебеляване и обезформяне на долните крайници, понякога на ръцете и половите органи. Долната част на бедрото става двойно и тройно по-дебела от нормалното и действително прилича на слонов крак, което прави ходенето почти невъзможно.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта в началните стадии на болестта болният крак или ръка трябва да лежат хоризонтално и да се правят 3 пъти на ден (сутрин, обед и вечер) на двата крака (ръце) топли (35оС) млечни компреси (вж. том I) или студени компреси, натопени във вода (20°С).

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, прибавят се по 200 г чист пчелен мед и натурално червено вино (най-добре малага) и във водна баня на тих огън се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се държи на студено да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, волски език, жълт равнец, исландски лишей и зайча стъпка - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) или обикновена храна без свинско, говеждо, овнепжо и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части и малко друга салата с винен оцет и олио по вкус) може да изяжда и 50-100 г младо месо - агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна, сурови плодове и зеленчуци или пък зеленчукови ястия и компот с чер ръжен или житен хляб. След ядене болният да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед (по-големи подробности за храненето вж. при „Затлъстяване“, том III, книга втора).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесен чай с шипки - 2 супени лъжици очистен овес с прибавка на 20 шипки, разрязани на две, и с един лимон, разрязан на 4 части, в 600 г вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка отварка от синя тинтява, жълт и червен кантарион, жълт смил, мента пипе-рита, цикория (листа и клончета) и хмел (шишарки) - по равни части. От тази смес 3 супени лъжици се запарват в 600 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути н като изстине, се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от цяла топла баня (37°С за 10-20 минути) с отварка от борови клонки и полски бъзунек (цялата билка с корена, но без плодовете, защото цапат). От тях се взема по 1 снопче и в един казан се вари 20 минути, след това се добавят по 1 двойна шепа корени от девесил и магданоз, орехови листа, листа от черница и здравец (цялата билка с корена) и се вари още 15 минути. Прецежда се и се излива във ваната, като се добавят 50 г сода бикарбонат. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване - лежи се в него 1-2 часа. При невъзможност да направи баня болният да облече мокра риза, натопена в същата отварка, и да лежи в хавлия и 2-3 одеяла, увит като бебе, 2 часа, за да се препоти напълно. След това се развива, изтрива се до сухо, преоблича се и ляга да спи с „шапка“ на главата от 14 зелени листа от орех, напръскани откъм лицевата страна с малко оцет. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко.

Забележка. Такива бани (или мокри ризи) може да се направят общо 40-60, всеки ден или през ден, като на всеки 20 бани се прави 1 седмица почивка, а вечер се заместват с коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (10 листа се варят 5 минути в 500 г вода), засилен върху черния дроб с торбичка от печен кромид лук, обелен, полуизстискан и засилен с 12 сини сливи, смачкани без костилките. Отпред на шията (на щитовидната жлеза) се слага попарен лист от орех, а на главата „шапка“ от орехови листа, поръсени от лицевата страна с оцет, и отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от сух четков масаж на цялото тяло с хладка отварка от орехови листа, а подир обличането и от дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...