Jump to content

Пърхот на главата


Recommended Posts

Пърхот на главата

Най-леката форма на себорейната екзема по окосмените части на главата е пърхотът.

Признаци. Засяга се окосмената част на главата. Характеризира се с трицевидно излющване на сиви, сухи или мазни люспи, придружено от лек или по-силен сърбеж. Понякога могат да се образуват корички, под които кожата е зачервена. Може да се стигне до разреждане на косата или дори до оплешивяване.

Предсказание. Благоприятно в началото на болестта и сериозно в напредналите случаи.

Предпазване:

1. Не трябва да се ползват общи гребени както в семейството, така и в бръснарниците.

2. Необходимо е да се повиши жизнеността на кожата и всеки ден да се поддържа кръвообращението. Кожата трябва редовно да се масажира по няколко минути било с края на пръстите, било с две твърди четки за зъби, които се използват специално за тази цел.

3. Няколко пъти в месеца (2-4 пъти) вечер или сутрин кожата на главата да се натърква с чист маслинен зехтин, а след това главата да се измива с гореща вода и катранен сапун (от аптеката). Косата да се суши край печката, като се сресва няколко пъти.

Лечение. Общо, защото с укрепването на организма кожата и косата се засилват.

А. При обикновен пърхот на главата

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, миризлива лазаркиня, мента пиперита, широколистен живовляк (листа), пача трева и слез - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при „Себорея (лоетечение)“.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, захлупена се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене се изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода. След това лечението се провежда по два начина:

Първи начин. В по-леките случаи главата се измива с топла вода, избърсва се хубаво с пешкир и докато косата е още много влажна, корените на космите се посипват хубаво с прах от рафинирана сяра (от аптеката) - 1 изравнена супена лъжица, засилена с 1/4 чаена лъжичка готварска сол. Кожата на главата се търка с краищата на пръстите за около 3 минути, като през цялото време главата се държи надолу със затворени очи, за да не попадне сяра в тях. После главата изцяло се увива със сух пешкир и така вързана, стои не повече от 2 часа (всяко престояване за повече от посоченото време е вредно - може да разрани кожата на главата). След това отново се измива със сапун и се изплаква с търпимо гореща отварка от орехова шума - 6 листа в 1 л вода се варят 5 минути. Тези, които не могат сръчно да разтриват корените на космите с краищата на пръстите си, могат да го правят с помощта на две твърди четки за зъби, и то в продължение на 2-3 минути. Този начин на лечение на пърхота е много ефикасен. Които не могат да понасят сярата, да прибегнат до втория начин.

Втори начин. В по-тежки случаи главата се измива вечер, и то два пъти седмично, с топла вода и серен сапун, изтрива се до сухо и след това корените на косата се намазват с памуче, натопено в отварка от бреза (листа), едра (римска) лайкучка (цвят), латинка, момина сълза (листа и цвят), гръцка коприва (листа и цвят), подбел (листа), полски хвощ (листа и цвят) и репей (корени) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине до 20°С, се прецежда и се засилва със 150 г аптекарски спирт и докато косата е още мокра, с пръстите се втрива течността в корените на космите. Накрая главата се избърсва със суха кърпа.

Това се прави първата седмица сутрин и вечер, а след това само вечер, като главата се мие 2-3 пъти седмично с хума или пък със серен сапун.

Забележки:

1. При суха кожа на главата измиването й става 2 пъти в месеца, като след изтриването главата се натрива със смес от 100 г прясна несолена свинска мас, разбъркана с 15 г печена стипца (от аптеката), и стои вързана 1/2 час, след което се измива и изплаква, както е казано по-горе. Или пък главата се намазва с чиста газ (петрол) и веднага след това хубаво се измива с топла вода и катранен сапун или пък с чист домашен сапун.

2. При силен до нетърпимост сърбеж в продължение на 2-3 вечери подред кожата на главата, особено корените на космите, хубаво да се намазват със смес от 1 пресен белтък, разбъркан с 1/2 изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра на прах. След това главата се увива с пешкир и се стои така в продължение на 2 часа, след което се измива с чай от лайка или пък, и то още по-добре, с отварка от 3 цели диви кестена, врели 20 минути в 2 л вода. Може да се приложи и намазването на главата с чиста газ (петрол), както е казано по-горе.

Б. При пърхот с разреждане на косата

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от босилек, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), мента пиперита и обикновена коприва (листа и цвят) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и вместо вода, както при буква А.

II. Два часа след ядене се изпива пак 1 чашка отварка (вж. буква Б, точка I).

III. Вечер преди лягане при запек - същото, дадено по-горе в буква А, точка III, последвано от натриване корените на косата с отварка от 20 г чист винен оцет, 100 г корени от обикновена коприва, 50 г корени от репей (чичак), 30 г орехови черупки (стари). В 1 л вода на тих огън се варят 20 минути. След това се добавят по 3 супени лъжици борови игли, лавандула, лайка (цвят) и мащерка и по 5 зелени листа от бръшлян и зокум. Вари се още 15 минути и веднага се прецежда през тънка кърпа.

IV. Сутрин. Масаж на косата с твърда четка (за жените може и с телена) в продължение на 2-3 минути, докато кожата на главата се разгрее.

Неделя. Почивка от всичко с екскурзия в планината.

Важна добавка. При тежки случаи на падане на косата вместо с топла вода тя трябва да се мие с топла отварка от венерин косъм (листа и цвят): 20 г от билката в 1 л вода се вари 10 минути, като поизстине до 39°С, се прецежда. След изсушаването на косата се прави разтривка на корените на космите със следната смес: 5 глави обелен чесън се счукват на пихтия и се смесват със 125 г чист маслинен зехтин или с прясна несолена свинска мас; или пък със смес, направена от сока на 1 глава суров кромид лук, стрит на ситно ренде и изстискай през кърпа, разбъркан с 1/4 чаена лъжичка стипца (от аптеката). Желателно е тази смес да бъде винаги прясна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...