Jump to content

Recommended Posts

Косопас

Косопасът е твърде заразна болест, дължаща се на микроскопични гъбички, които нападат кожата, корена на косъма и самия косъм и образуват кръгове от частична или пълна голота на това място.

Признаци. Щом гъбичката се загнезди в корена на космите, мястото почервенява, образуват се сламеножълти кръгли корици на големина колкото лещено зърно. Отделните корици се сливат една с друга, надебеляват и завземат голямо пространство. Космите отначало са нормални, но после изгубват блясъка и цвета си и стават като посипани с брашно. Те са сухи, прекъсват се и се изкореняват, без да поникват други. Косопасът може да се появи където и да е по косматата част на главата. Заразените места имат най-различна големина - от размера на еднолевова монета до големина на цяла длан. В някои случаи от корените на космите започва да тече гной, която замърсява цялото обхванато пространство. Обикновено болното място сърби, но не много.

Гъбичките не щадят и ноктите. Попаднали под тях, те започват да се размножават. Ноктите стават мътни, непрозрачни и крехки. Външните им краища се чупят, стават като изядени и не дават възможност на болния да работи, понеже кожата на пръстите често се пука, което предизвиква силна болезненост.

Усложнения. Ако не се пази чистота (често преобличане и подстригване), завъждат се въшки, а от разчесването се явяват и други пришки (мокър лишей), които отделят течност, сърбят много и образуват струпеи.

Предсказание. Благоприятно, ако още в началото се вземат необходимите мерки; и сериозно, ако се допуснат усложнения.

Предпазване. Домашни животни (котки, кучета, зайци и др.) трябва да бъдат преглеждани добре, преди да се внасят вкъщи. Също не бива да се използват чужди гребени, четки за глава или кърпи.

Лечение. Общо за засилване на организма. За целта добре е коричките на главата и под мишниците (ако има и там) да се размекнат, като се намажат с дървено масло или пък просто да се сложи за 2-3 часа на главата направена от фланела шапка, натопена в дървено масло. След като се олющят коричките, обръсват се и космите. Главата се измива с чай от лайка и се прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене се взема по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея, росопас и смил - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при косопад, с добавка след ядене болният да изпива по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от троскот (цялата билка с корена): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене се изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, тесен живовляк (листа), миризлива лазаркиня и френско грозде (листа) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца според възрастта от 200 до 300 г), последвана от измиване на болните места на главата и подмишниците с топла тричава вода (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда) и с катранен или зелен сапун (от аптеката). Изтрива се до сухо.

След това при нови и леки случаи да се маже с едно от следните средства:

а) Със сок от счукани и изстискани зелени черупки на още не-узрели (зелени) орехи. Или:

б) С чеснов лук се търкат по няколко пъти на ден оголените места, и то така: взема се едно обелено чесънче и се разрязва на две половини. С всяка половинка, топейки я непрестанно в оцет, хубаво се натъркват оголените места, след което се налагат с парченца червени домати и главата се превързва като шапка. Търкането с чеснов лук и налагането с домати да продължи, докато космите отново пораснат, след което мъхът се обръсва. Или:

в) С мехлем, приготвен от 1 супена лъжица счукан чесън, 1 чаена лъжичка чер димен или каменарски барут (кисне в малко оцет, за да се разтопи във вид на кашица) и 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас. Или пък:

г) Със смес от зелен камък, счукан на прах, и чист пчелен мед по равни части.

При по-тежки случаи засегнатите места на главата и подмишниците всяка вечер да се мажат със смес от 30 г газ (петрол), 40 г чист маслинен зехтин и 5 г прах от въглищата на върбово дърво. Всичко това се смесва заедно и се мажат засегнатите места. След като кожата хубаво попие мехлема, се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (цвят и листа) - 3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда. Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“, приготвена едната вечер от пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Втората вечер се слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен с 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настърган хрян, 1 чаена лъжичка нишадър на прах и 1/2 чаена лъжичка чер каменарски барут (предварително киснал в малко оцет, за да омекне). Държи се цяла нощ или докато досади на болния.

IV. Сутрин. Фрикция с хладка вода на корема и сухо изтриване, последвана от измиване на болното място с чай от лайка или още по-добре с отварка от бръшлян (6 листа в 500 г вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда), изтриване до сухо и намазване на същите места с едно от дадените средства.

Важни добавки:

1. През време на лечението да се спазва голяма чистота, като шапките и забрадките се изпират с пепелива вода (1 двойна шепа дървена пепел в 3 л вода се вари 1/2 час и като изстине, се прецежда), за да не се заразят други места по главата.

2. След оздравяването, дори кожата на главата да е оздравяла вече, болният трябва да се пази още няколко седмици, за да не се поднови болестта му, като през това време, за да засили растежа на косата, употребява следната отварка: 5 листа от зокум и 5 листа от бръшлян в 1 л вода се варят, докато остане 1/2 л. Като изстине, се прецежда.

Употреба: Главата предварително се измива с катранен или серен сапун, изтрива се до сухо и с тази отварка се натриват корените на косата. Това се повтаря всяка вечер в продължение на една седмица. След това главата отново се измива и се маже 2 пъти седмично.

При лечението да се има предвид казаното за косопад, както и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...