Jump to content

Засилено окосмяване


Recommended Posts

Засилено окосмяване

Засиленото окосмяване може да бъде общо (много рядко) и ограничено (по-често).

Причини. Заболяване на жлезите с вътрешна секреция, особено надбъбречните, яйчниците и др., някои нервни заболявания. Появява се и при дълготрайно химично или топлинно дразнене и след прекарани кожни болести.

Признаци. У децата най-често се среща по протежение на гръбначния стълб, у жените - над устните, по брадата, гърдите и краката, у мъжете - на гърдите, корема, краката и гърба.

Забележка. Някои деца още при раждането са покрити с мъховидни и пигментирани косми, които после от само себе си изчезват.

Лечение. Общо за засилване на организма и за нормализиране дейността на ендокринните жлези.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от борови връхчета, широколистен живовляк (листа) и бяла черница (плод) - по 100 г от всяка.

Приготовление: Боровите връхчета се слагат в 2 л вода и захлупени, на тих огън се варят 20 минути. След това се прибавят живовлякът (листата) и бялата черница заедно с 1 месест лимон, разрязан на 4 части, и кората на 1 портокал и се вари още 10 минути. Прецежда се през тънка кърпа чрез изстискване и получената отварка се връща на огъня, където й се добавят по 500 г ситна захар и чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Сиропът се държи на студено, за да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа и 10 минути преди обяд и вечеря се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от аг-римония, бял равнец, гръцка коприва (листа), ветрогон (листа и топчета), орехови листа, синя тинтява, спирея и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка, и листа от черница 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при ергенски пъпки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие запарка от липов цвят - 2 супени лъжици и 20 шипки, счукани в дървен хаван на каша, се запарват с 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене се взема 1 изравнена супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, смлени с корите, но без семките, по 10 капки валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 изравнена супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след сместа се изпива пак 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 50 г, полски хвощ 60 г, бударица 80 г, пача трева, черничеви листа и цикория (листа и стебла) по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). В областта на бъбреците (под компреса) се слага торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), напълнена две вечери подред с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 обезсолени маслини, счукани на каша заедно с костилките, и две вечери подред с топла лапа от праз лук - бялата му част, на ситно нарязана, с прибавка на 1 китка листа от магданоз, също на ситно нарязани, 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1 чаена лъжичка ленено семе и 150 г прясно мляко. На тих огън се вари, за да стане гъста лапа. Тя може да бъде и от кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките, и малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слагат сухо парче и вълнен пояс. Едновременно се поставя „шапка“ на главата от 2 зелени клонки от орех с по 7 листа, леко напръскани откъм зелената страна с малко оцет, или пък от зелен лист прясно зеле, също напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и намазване на окосмените места по тялото с памуче, натопено в следната аптекарска смес: кислородна вода 150 г, амоняк 30 г, нишадър на прах 3 г, салицил 2 г и глицерин 1 супена лъжица.

Забележка. Ако от намазването се появи леко възпаление на кожата, 1-2 дни подред същото място се намазва с боров вазелин (от аптеката), за да се успокои кожата. Тази рецепта цели да направи космите меки и руси като пух.

Важни добавки:

1. Квасецът и лапите може да се използват две вечери подред, като се държат през деня на студено, а вечер се затоплят. При това квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Необходимо е да се води природосъобразен живот (вж. том I).

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...