Jump to content

Брадавици и кокоши трън


Recommended Posts

Брадавици и кокоши трън

Брадавиците са три вида: обикновени, плоски (юношески) и старчески.

Причини. Обикновените и плоските се причиняват от един и същи вид вирус. Не е известно как става заразяването. Понякога се развиват малки епидемии в детски колективи. Причините за старческите брадавици не са известни, може би се дължат на старческите изменения на кожата.

Признаци. Обикновените се появяват по откритите части, най-често на гърба, на китките и пръстите, по-рядко по лицето и стъпалата. Те имат цвета на нормалната кожа, повърхността им е грапава, неравна. Често са покрити с дебел рогов слой и тогава са по-тъмни. Те са кръгли, надигнати, с различна големина - от глава на карфица до грахово зърно.

Плоските брадавици са малки, кръгли или многоъгълни възел-чета с цвета на нормалната кожа или с жълтеникав цвят. Локализират се по ръцете, рядко по лицето.

Старческите са кръгли или неправилни, с големина колкото лещено зърно или по-големи, с кафяв или черен цвят, покрити са с повече или по-малко мазни люспи. Най-често се срещат по гърдите и гърба.

Предсказание. Благоприятно. Брадавиците не причиняват болки, нито сърбеж и не представляват опасност за здравето на човека. Те са безобидно заболяване.

Както обикновените брадавици, тъй и юношеските, като се появят в голямо количество представляват козметичен недостатък. Страдащите често ги раздразват и разкървавяват, от което могат да се инфектират.

Лечение. Местно и общо. Местното лечение се провежда с различни средства.

1. Брадавицата (една или две) се превързва в основата с копринен конец и се оставя да падне сама или пък върху нея се слага кърпа, намазана с мед. След няколко дни от тази манипулация брадавиците падат. Преди да се постави кърпата с мед, ръцете да се измият със студена вода.

2. Сутрин и вечер брадавиците се намазват със сока на млечока (който прилича на малък бор). Често от това те минават за 2-3 дни. Преди да се намажат, брадавиците да се топят за 3-5 минути в гореща вода.

3. Сутрин и вечер се намазват с пчелен клей (с който пчелите закрепват медената си пита за рамката). Действа и се прилага по начина, даден в точка 2.

4. Сутрин и вечер брадавиците се налагат с печен в жарава, но изстинал кромид лук или със сок от него, получен по следния начин: лукът се изрязва като фуния, която се напълва със сол. Опашката й се отрязва и се поставя в чаша - с изтеклата течност се налагат брадавиците, които изчезват за късо време, без да оставят следи. Преди използване на лука брадавиците се топят в гореща вода за 3-5 минути.

5. Сутрин и вечер те се намазват с чист винен оцет или още по-добре със смес от оцет и лимонови кори.

Приготовление: В 125 г силен и доброкачествен оцет корите от два лимона киснат в продължение на 8 дни.

Употреба: В получената течност се потапя малка четчица и с нея се намазват брадавиците няколко вечери подред, от което се откъртват без болка и изчезват. Добре е в този случай преди намазването да им се прави кратка гореща баня.

6. Сутрин, обед и вечер брадавиците да се намазват с чист лимонов сок или пък с много силен разтвор от лимонена киселина (лимонтузу), а при упорити случаи може да се налагат и с месото на самия лимон, което се задържа към брадавицата с превръзка. Преди употребата и на лимона също се прави кратка гореща баня.

7. Сутрин, обед и вечер брадавиците да се превързват с малко сурово кълцано месо.

Освен тези средства с успех може да се приложи и следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) боров сироп, приготвен от 50 г борови връхчета с 5 супени лъжици зайча стъпка (листа и цвят) и 5 супени лъжици листа от широколистен живовляк. Запарват се с 1600 г вряща вода и на тих огън захлупено се вари 20 минути. След това се добавя 500 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда чрез изстискване през кърпа.

II. Десет минути след сиропа се изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, бял равнец, исландски лишей, коприва (листа), орехови листа, росопас, синя тинтява, спирея и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка, и зайча стъпка (листа и цвят) 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 лимон, разрязан на 4 части, се запарват с 600 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или гликоза по вкус.

Диета и вместо вода, както при ергенски пъпки.

След ядене се взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

III. Два часа след ядене се изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца според възрастта), последвана от гореща баня на краката с отварка от орехови листа и пипериче - листа и цвят (45°С за 10 минути). От двете се вземат по 5 супени лъжици и в 2 л вода се варят 10 минути. След банята краката и ръцете се изтриват и майката на брадавиците (или кокошите тръни) се налага или:

а) с топла питка от клея на пчелния кошер, която леко се прикрепя с бинт или лепенки и за няколко дни пада. Или:

б) с резенче от домат или лимон, посипано със салицил (от аптеката). Или пък:

в) с топла лапа от печен кромид лук, обелен, изстискай и засилен с 2-3 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсен с малко царевично брашно.

Още по-добре е три вечери подред краката да се държат по 10 минути в гореща вода и след това да се натъркват и превързват с вътрешността на смляното съдържание на една пилешка воденичка - изрязва се месото й, а вътрешната жилава торбичка се разрязва, изтърсва се от по-грубите храни и с останалото се превързва.

Това едновременно се съчетава с компрес на корема, натопен в чай от лайка. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък „шапка“ с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, а отгоре вестник и вълнена шапка. Държи се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане. След това се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). При възможност добре е през деня да се повторят казаните за вечерта приложения.

Важни добавки:

1. При менструация гореща баня на краката не се прави.

2. Щом кокошият трън започне да се отделя, може да се подпомогне с внимателно изрязване с ножче от самобръсначка, а когато напълно се изтегли, се проверява да не е останало някое малко бяло коренче. Ако има такова, налагането продължава още няколко дни. Едновременно с отстраняването на майката на кокошите тръни всички останали от само себе си изчезват.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...