Jump to content

Recommended Posts

Мазоли

Мазолите се образуват след продължителен натиск върху кожа, разположена над кост без достатъчно подкожна тлъстина. Те биват меки и твърди.

Причини. Твърдите мазоли се дължат на натискане и триене от страна на обувките върху някоя издадена част на стъпалото. Колкото и неприятни да са, те са защитно средство на организма.

Меките мазоли се образуват по същия начин, само че между пръстите, където кожата е постоянно влажна от потта. Най-честата причина са пак обувките, които натискат един в друг пръстите. Образува се мазол, който се размеква под влиянието на потта.

Не само тесните обувки, но и тесните чорапи стават причина за образуване на мазоли. Тесните чорапи у децата събират пръстите накуп и изменят вида на стъпалото, вследствие на което основата на палеца изпъква. Чорапите трябва да бъдат с един сантиметър по-дълги от стъпалото и да позволяват свободно движение на пръстите.

Признаци. Твърдите мазоли са конусообразни подутости с тъмна, суха като рог кора, понякога са много болезнени.

Меките мазоли се образуват между пръстите на стъпалата и поради присъствието на пот изглеждат бели и като варени. И те са често много болезнени.

Предпазване. То се състои в избягване на тесните и неудобни обувки и обувки с високи токове, при които стъпалата се запарват и пръстите се натискат един върху друг. Освен това да се избягват и много широките обувки - и те способстват за образуване на мазоли. Трябва да се полагат и грижи за краката, като по-често се мият.

Лечение. Твърдите мазоли изчезват постепенно с премахване на причината, която ги предизвиква. За целта най-напред се снабдете с подходящи обувки. Второ, вземете мерки да се премахне завинаги мазолът. Тъй като той е много твърд и не може да се махне изведнъж, без да се повреди здравата тъкан, трябва предварително да се размекне с гореща баня на стъпалото, най-добре с тричава вода, последвана от едно от следните безвредни средства:

1. Взема се 1 чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз) и с малко восък в устата се размеква. След това дъвката се прави на питка и се слага върху мазола, където се държи превързана най-малко 36 часа, а най-много 48 часа. Като измине това време, снема се дъвката, която вече е изтеглила от месото целия мазол наедно с коренчетата му.

2. Намазва се мазолът с лимонов сок и се наръсва добре с прах от лимонена киселина, и то всяка вечер дотогава, докато не почернее и се измъкне с корена.

3. В по-тежки случаи се набавя от аптеката следното ефикасно лекарство (домашен мазолин): колодиум 10 г, млечна киселина 2 г, салицилова киселина 2 г и екстракт от индийски коноп 1/2 г. Като се измият краката с гореща вода (45-42сС) и сапун, с помощта на малка четчица или памуче, навито на кибритена клечка, се намазва повърхността на мазола и се оставя кракът бос в продължение на няколко минути, за да изсъхне колодиумът. Това продължава 8-10 дни сутрин и вечер, като краката през ден се топят в гореща вода. Щом мазолът се отдели от всички страни, краката се потопяват в гореща вода и бавно с пръсти се изтегля мазолът. Ако коренчетата останат (познават се като бели точили в основата на извадения мазол), още веднъж (но само те) внимателно се накапват с лекарството. На другия ден краката пак се потопяват в гореща вода и коренчетата бавно се изтеглят.

4. При мазоли във вид на дебела кожа, ако тези средства не помагат, се прави или:

а) гореща баня със сапунена вода (45оС за 10-20 минути), избърсване на краката до сухо и намазване с малко от следната смес: 2 чаени лъжички прясна несолена свинска мас и 1 чаена лъжичка салицил на прах; превързва се и така стои 2-3 дни, след това се отвързва, прави се гореща баня, последвана от намазване и превърз-ване с казаната смес, и т.н., докато мазолът падне сам. Или пък:

б) всяка вечер гореща баня (45°С за 10-20 минути) с отварка от смрадлика (10 супени лъжици в 2 л вода се варят 10 минути), последвана от сухо изтриване и налагане на мазолите: едната вечер с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 2-3 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и преди поставянето поръсени със салицил на върха на ножа (от аптеката) - държи се цяла нощ или докато много досади на болния; втората вечер с торбичка от марля, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен със сини сливи и салицил, както първата вечер.

Сутрин. Измиване на краката с хладка вода и изтриване до сухо.

Добре е върху мазола да се носи и т. нар. пръстен за мазоли, който запазва пръстите от притискане на обувките и образуване на нови мазоли.

Меките мазоли се лекуват по същия начин както и твърдите. Необходимо е освен това да се пази голяма чистота на пръстите. Те трябва да се измиват всяка вечер, а сутрин да се намазват с камфоров спирт, като между тях се поставя вълнен памук за през деня, за да поглъща потта.

Изрязването на мазолите с остър нож или бръснач е много опасно, защото може да предизвика зараза, ако инструментът не е обеззаразен и мястото не е предварително изчистено и намазано с йодова тинктура.

Понякога мазолът се зачервява и започва да боли. Това показва, че са нахлули микроби, които могат да причинят усложнение. Тогава не бива да се чака, а да се потърси помощта на лекар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...