Jump to content

Краста (шуга)


Recommended Posts

Краста (шуга)

Крастата е заразна кожна болест.

Причини. Тя се причинява от кърлеж. Предаването на заразата става чрез пренасяне на женския паразит. Оплодените женски паразити пробиват повърхността на кожата и навлизат в нея, като си издълбават специални ходове, тунелчета. Там снасят яйца, от които за няколко дни се развиват младите паразити.

Предаването на заразата става чрез близък контакт, при ползване на общо легло и бельо. Понякога, особено по време на война или бедствено положение, болестта може да има широко, епидемично разпространение.

Признаци. От краста се засягат по-често гънките между пръстите на ръцете, дланите, китките, лактите, мишниците, гърдите, пъпа, срамната област, вътрешните страни на бедрата, седалищата, задните части на колената, краката и всички ония места, дето се търкат дрехите. Вратът, лицето и ушите почти никога не се засягат.

От признаците на крастата най-важният е сърбежът. Понякога той е толкова силен, щото кара заболелият да се драска и да разрани и разкървави кожата си. Сърбежът се засилва особено вечерно време при завиване и затопляне. При вглеждане в кожата се виждат издълбаните ходове като драскотини с дължина до 1 см с тъмен цвят, в края на които има надигната точица - самият женски паразит.

Искаме ли тези ходове да станат по-ясни, можем да употребим съвсем просто средство - намазваме кожата с мастило и след това я измиваме с вода. Вследствие капилярността мастилото прониква в ходовете и след измиване те остават оцветени.

Предсказание. Благоприятно при вземане на бързи и сериозни мерки. Ако не се лекува навреме, може да се засегне общото състояние и да настъпят бъбречни или други усложнения.

Предпазване. Да се избягва всичко, което спомага за заразяването. Да се спазва лична и обществена хигиена, да се лекуват своевременно заболелите.

Лечение. Провежда се от лекар по кожни болести. Народната медицина препоръчва засегнатите места да се намазват с газ (петрол). Газта се намазва, без да се трие. От нея тялото на болния пламва, но той трябва да изтърпи това в продължение на 5-10 минути, след което да си направи баня за чистота. Дрехите, носени преди и през време на мазането, трябва непременно да се изварят.

Понякога са възможни повторни заболявания, които протичат по-леко.

Вътрешно. Добре е болният да пие отварка от широколистен живовляк - 4 супени лъжици от цялата билка в 1 л вода се варят 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка.

Диета. През време на лечението да се употребява природосъобразна (безмесна) храна, да се избягва люто, солено и кисело.

За предпазване от ново заразяване чрез дрехите и постелките те трябва да се варят в пепелива вода. След всяка топла баня непременно да се сменят долните дрехи, а също и постелките, и да се спи на отделно легло. В противен случай полза няма.

При лечението да се спазват общите упътвания за кожните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...