Jump to content

Recommended Posts

Въшки

Въшките са опасни не само защото пренасят заразни болести, като чума, петнист и възвратен тиф, но и защото изтощават организма. Те биват три вида: на главата, на дрехите и на половите органи.

Въшки на главата. При смучене на кръв въшката изпуска в кожата дразнещо вещество, причинява сърбеж и предизвиква разчесване. От това сърбежът се усилва и кожата на главата се разранява. Космите се заплитат и слепват помежду си. Образуват се рани с корици, които се разлагат и отделят неприятна миризма.

Въшките на главата залепват своите гниди по космите. За 4-5 дни от тях се излюпват млади въшки, които за 18-20 дни достигат полова зрелост и способност да се размножават. Заразяването с въшки става направо, особено у деца при игра, или пък чрез употреба на чужди предмети - шапка, гребен.

Въшки по тялото. Те живеят в гънките и ръбовете на дрехите и по кожата отиват само когато смучат кръв. Това предизвиква силен сърбеж и разчесване, от което кожата се разранява.

Въшки на половите органи. Те живеят по окосмените части на кожата около половите органи и по-рядко по корема, бедрата, гърдите и под мишниците. Пренасят се при полов контакт, къпане в общи бани и спане в общи легла. Причиняват силен сърбеж, особено нощно време. При разчесване се образуват ранички. Около тези места, гдето се намират въшките, се появяват синкаво-виолетови петна по кожата.

Предпазване. Най-големият враг на въшките е чистоплътност-та. Редовното къпане и преобличане, преглеждането на децата за въшки, особено в училищата, няма да позволят поява и разпространение на въшливостта.

В семействата, изложени на опасност да се заразят, добре е преди прането дрехите да се натопят в 3% лизол (от аптеката) или в петрол. След това дрехите се изваряват и изпират, а след изсъхването се изглаждат с гореща ютия. Тънките дрехи се гладят от едната страна, а дебелите - от двете. Така се унищожават и гнидите.

Унищожаване: Въшките на главата се унищожават, като косата се счесва по-често. Тя трябва да се остриже ниско, главата да се измие с катранен сапун и да се намаже със смес от равни части петрол и терпентин, петрол и оцет или петрол и олио или пък да се маже със следната мас за въшки: газ (петрол) 50 г, дървено масло 25 г и перувиански балсам 5 г. С тези средства главата се маже вечер преди лягане, след което се увива за през нощта с кърпа и на сутринта се измива с топла вода и сапун. Така коричките омекват и се умъртвяват всички въшки и гниди. Вместо това всяка вечер, след като се измие главата с топла вода и катранен сапун и изсъхне, кожата се натърква хубаво с чиста ракия или с чист спирт (75-90°), докато косата добре се овлажни. После, докато главата е мокра, плътно се превързва с голяма кърпа (която да прикрие всички косми) и така се спи. Това се повтаря 3-5 вечери подред, като на сутринта гнидите се изчесват с гъст гребен.

Въшките по брадата и клепачите се унищожават чрез намазване с бадемово масло, а гнидите се премахват от топене с борова вода 1%.

Въшките на тялото се унищожават, като се сменят често, през ден-два, долните дрехи и се прави цяла топла баня (38°С). Тялото се измива с катранен сапун, а носените дрехи при всяко пране се оставят да поврят в пепелива вода.

Трябва да се унищожават и въшките в постелките и другите дрехи. Паразитите може да се убият или да не се допускат до тях чрез посипване с нафталинов или серен прах. Пакетчетата (в хасе-на торбичка с 50 г нафталинов прах) може да се носят на тялото (на гърба и гърдите) или пък по малко прах може да се сипва всеки ден на врата, за да пада бавно по гърба. Дрехите може да се посипват и със счукан чер пипер - той не позволява въшките да пропълзяват. Най-добре е бельото с въшки да се изварява. Много бързо се унищожават те и от мравките, като се сложи дрехата с паразити върху мравуняк.

Дреха или кожухче, стояло една вечер на гърба на потен кон, става недостъпна за въшките - те бягат от миризмата на конската пот.

Въшките на половите органи се унищожават, като се обръснат космите (където е възможно) и след това се измие мястото с катранен сапун, а после се намаже с едно от средствата, дадени за въшки на главата, или още по-добре със следната смес: петрол (газ) 50 г, олио 25 г и перувиански балсам 5 г. На третия ден след намазването тялото се изкъпва. Друго средство е намазването на космите в половата област с кашнца, приготвена с малко вода и хамам оту (арсеникум сулфуратум флавум от аптеката). Като постои 10- 20 минути, се измива. С опадането на космите и самите въшки загиват. Затова може да се употреби и някоя от рецептите за обезкосмяване (вж. том I, „Народна козметика“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...