Jump to content

Трипер (бленорагия, гонорея)


Recommended Posts

Трипер (бленорагия, гонорея)

Триперът е силно заразна венерическа болест, която се предава главно по полов път.

Причини. Причинител е микроорганизъм, наречен гонокок. Мъжете се заразяват само при полов контакт. Жените освен полово може да се заразят и чрез ползване на замърсени предмети, кърпи, гъби, тоалетни принадлежности. Момиченцата заболяват при спане в общо легло с болна майка и при употреба на заразени предмети, играчки и др.

Разпространението на болестта се улеснява от безразборните полови връзки, особено извънбрачни, от неправилното възпитание, пиянството и т.н.

Признаци. Гонореята не е местно, а общо заболяване. У мъжете обикновено на втория-третия ден след заразяването се явява смъдене и парене в предната част на пикочния канал, особено при уриниране. След няколко дни се отделя гъста, зеленикава гной. Паренето се усилва, има и болка, често уриниране, понякога температурата се повишава. Болният има и общо неразположение. Това състояние трае около 2-3 седмици, след което се подобрява. Ако болният не се лекува правилно и навреме, заболяването преминава в хронично. Възможни са и различни усложнения.

У жената два-три дни след заразяването се явява парене и сърбеж, особено при уриниране, и жълтозелено гнойно течение. След време сърбежът се замества от болка, която понякога се усилва при ходене. Общото състояние на жената страда. Тя усеща слабост, умора, има силно полово влечение, нервност и пр. Ако не се лекува, болестта минава в хронична.

Усложнения. При мъжете възпалението може да засегне простатната жлеза, семенните канали (ако се засегнат двустранно, получава безплодие), пикочните канали, очите, ставите. У жените заразата може да премине до матката и тръбите (при сраствания настъпва безплодие), да засегне също очите и ставите.

Последици. Много от бездетните бракове се дължат на трипер. По време на раждане, ако жената страда от трипер, заразата може да проникне до очите на детето и да причини тежко гнойно очно възпаление.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Пълно въздържане от извънбрачни полови връзки.

Лечение. Единствено правилно и сигурно е своевременното лечение с антибиотици, провеждано в кожно-венерологичния диспансер. Лечението с тях е краткотрайно, оздравяването настъпва бързо. След лечението трябва да се направят и няколко контролни прегледа.

Народната медицина прилага следното за усилване на организма, но то не бива да се прилага без антибиотично лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1-3 зърна, големи колкото царевични, от следната смес: 50 г чист бял тамян, 25 г бяла дъвка и 1 супена лъжица чист боров катран (от аптеката).

Приготовление: Тамянът и дъвката се счукват на прах и се разбъркват с катрана да стане гъсто тесто, затова катранът да се прибавя по малко. От това тесто се правят зърна, овалват се в царевично брашно и се нареждат в кутии. Възрастните болни вземат зърната по следния начин: първия ден сутрин, обед и вечер по 1 зърно - всичко 3 зърна на ден, втория ден по 2 зърна - всичко 6 зърна, третия ден по 3 зърна - всичко 9 зърна, и до края на лечението се вземат по 9 зърна на ден. Юношите от 15 години нагоре да вземат 3 пъти на ден само по 1 зърно.

II. Двадесет минути след вземане на зърната да изпива или:

а) по 1 чашка от 150 г отварка от коило, исипливче, мечо грозде, гръцки сминдух (семе), пача трева, полски хвощ, троскот, магданоз (корени), дръжки от бели череши или вишни, царевични коси и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка, от общата смес 4 супени лъжици в 1200 г хладка вода на тих огън се варят 25 минути, като изстине, се прецежда. Или:

б) по 1 чашка от 150 г отварка от ечемик - 120 г ечемик в 2 л вода на тих огън се вари 20 минута, след това се прецежда и в същата отварка се слагат 50 зърна шипки, 3 супени лъжици слез (цялата билка с корена) и 3 супени лъжици здравец (корени). Вари се още 20 минути и преди снемането от огъня се изсипват една и половина супени лъжици ленено семе. Като клокне 3 пъти, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и добре сдъвкана, или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди и след вечеря добре е болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от суров кромид лук с листа от магданоз по равни части и от друга салата с маслинен зехтин и винен оцет по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови ястия и компот с хляб. След ядене да изпива и по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от смрика (хвойна) - листа. От нея се вземат 4 супени лъжици и в 1 л вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с чист пчелен мед.

Забележка. Отварките да се държат на студено, за да не вкиснат.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица чист маслинен зехтин.

IV. Двадесет минути след зехтина да изпива или:

а) по 1 чашка от 150 г отварка от троскот (корени) 25 г, червена хвойна (зърна) и семе от коноп - по 15 г, и ечемик 40 г. Всичко се счуква и се поставя в 2 л вода на тих огън. Вари се 30 минути и като изстине, се прецежда и се държи на студено, за да не вкисне. При пиенето всяка чашка се засилва с 1/4 чаена лъжичка сода бикарбонат. Или:

б) по 1 чашка от 150 г отварка от слез (цялата билка с корена) 100 г и обикновен здравец (корени) 100 г. От общата смес 3 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути, след това в същата отварка се добавя 1 супена лъжица ленено семе и се оставя да ври още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 2-3 вечери подред се прави топла (38°С) клизма с 1 л вода или с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1/2 л вода. След клизмата се поставя коремен компрес (за жените по-добре кръстосан) от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода или в хладка отварка от полски бъзак (листа): 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Едновременно при жените това се съчетава с поставяне на влага-лищно тампонче от печен арпаджик, обелен и намазан със стопена зайча мас (може и от домашен заек). При главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и в дълбока чиния полети с 50 г оцет. Киснат 1/2 час, след това се изстискват добре и се поръсват с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (вж. „Психолечение“, том I), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане. След отиване по нужда се прави промивка на половите органи с топла преварена вода.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. са полезни слънче-во-пясъчните бани със зарито до шията в горещия пясък тяло и глава, покрита със зелени листа или с чадър, за да не слънчаса болният, а на сърцето - студен компрес от 4 ката. Лежи се така 20-30 минути или докато е приятно. Следва обливане с хладка слънчева вода, хубаво изтриване и почивка.

Важни добавки:

1. Преди и след поставянето на коремния (кръстосания) компрес половите органи да се измият с топла вода.

2. Кърпата, с която се бърше болният, не бива да се употребява от друго лице, защото чрез нея може да се пренесе заразата, особено на очите, където причинява тежко възпаление.

3. Болният трябва да спи на твърдо легло и да се покрива с лека завивка.

4. Освен това трябва да избягва всички вредни влияния, които усилват болестта, като половите възбуди, а половите сношения са абсолютно забранени.

5. Докато не се провери от лекар-специалист по венерически болести, болният да не се смята за оздравял, тъй като това лечение е неспецифично и от него може да настъпи само временно подобрение (но не и пълно излекуване), а процесът да премине в хроничен с различни тежки последствия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...