Jump to content

Хроничен трипер. Трипер на ставите


Recommended Posts

Хроничен трипер

Признаци. Хроничният трипер (гонорея) има лек, подостър вървеж, със слабо течение, в което има слуз и гной. Той засяга и простатната жлеза, и семенните мехурчета.

Различават се два вида хронична гонорея: отворена и затворена. При отворената има постоянно течение от пикочния канал било през целия ден, било само сутрин във вид на т.нар. гнойна капка. Други особени симптоми няма освен при изостряне на процеса. Понякога болният чувства парене или тъпи болки в междинката. Затворената гонорея протича без всякакво течение или с течение само под формата на обикновен катар. При преумора, полови излишества и злоупотреба с алкохол болестта рязко се изостря.

Лечение. Същото, както при острото заболяване. Освен това 2 часа след ядене вместо зехтин болният да взема по 1 супена лъжица смес от 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, смлени на ситно, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на ситно.

Важна добавка. Ако е засегнато някое от яйцата (тестикулите), всяка вечер да се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах.

Трипер на ставите

Заболяването се развива като усложнение при хронично протичане на болестта.

Признаци. Засягат се обикновено големите стави (колянната и тазобедрената). Характеризира се с болки, оток на ставата с деформация, ограничени движения. Подир 10-15 дни възпалението може постепенно да изчезне или пък ставата да нагнои.

Усложнения. Понякога остават сраствания, разрушения на ставата с пълна неподвижност.

Лечение. Общо по начина, изложен за лечение на трипер. На болните стави да се правят сутрин, обед и вечер за 1/2 час парни компреси най-добре с горещ сварен ечемик, последвани от налагане с млечни компреси с прясна несолена извара (бързо уталожват болките) или с топли лапи от счукано конопено семе. Държат се до поставяне на следващия парен компрес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...