Jump to content

Мек шанкър (венерическа язва)


Recommended Posts

Мек шанкър (венерическа язва)

Мекият шанкър е по-рядко срещаща се заразна болест. При него за разлика от сифилиса язвичката остава мека.

Причини. Заразата се предава от човек на човек главно при полови сношения, за което е необходимо да има, макар и незначителна, драскотина или повреда на лигавицата.

Признаци. От момента на заразата до появата на първите прояви има скрит период от около 2-3 дни. Заразеното място почервенява и след 48 часа на него се появява, обикновено при силен сърбеж, рязко ограничено червено петно, от което в продължение на около 3 дни се образува набъбване, което на четвъртия ден от болестта се превръща в малка раничка (язвичка). Тя има кръгла форма и големина до лещено зърно. Мръсносивото й дъно отделя рядка гной. Много характерна е силната болезненост на тази язва. Обикновено се появяват няколко язви една до друга. У мъжете се намират на крайната плът, на външната й повърхност и на вътрешната й страна, на главичката, на юздечката на крайната плът. У жените язвите засягат външните полови органи - близо до клитора или пък до входа на влагалището и много рядко самото влагалище.

Усложнения. Често се наблюдава възпаление на съседните лимфни жлези в слабините (бубони), които понякога нагнояват.

Предсказание. Болестта не е твърде тежка, лекува се обикновено за 10-14 дни.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение по начина, даден за лечение на рани. Болният трябва да лежи и да избягва половите сношения и употребата на алкохол. Когато се възпалят и увеличат и съседните лимфни възли (т.нар. бубони), се използва мехлемът за разнасяне или пробиване на бубони: 1 супена лъжица стопена овча лой се смесва на тих огън с 1 изравнена чаена лъжичка бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно, и се прибавя по малко бяло брашно, докато стане мехлем, без да завира. Намазва се върху кърпичка и отгоре се поставя двойно вълнено парче.

Щом нагнои бубонът, добре е да се отвори от лекар надълбоко и широко, за да може по-лесно да излиза гнойта. Раната трябва да се държи чиста и да се промива с горещ чай от жълт кантарион.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...