Jump to content

Кожен сифилис. Сифилитично увреждане на гръбначния мозък (табес дорза­лис)


Recommended Posts

Кожен сифилис

Вторичният сифилис се проявява предимно с характерни кожни изменения.

Признаци. Обриви с различен изглед: розово-червени плътни петна, мехурчета или гнойни пъпки. Характерно е, че те могат да се срещат едновременно, пръснати по цялото тяло. Възелчетата са с големина колкото лещено зърно, покрити с люспици, не сърбят. След преминаването им остават за дълго време кафеникави петна. По-късно, след години, когато болестта премине в третия период, се образуват характерни уплътнения (т.нар. гуми), които се разраняват и трудно зарастват.

Лечение. Най-добре болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

Сифилитично увреждане на гръбначния мозък

(табес дорзалис)

Причини. Късна проява на заболяване от сифилис с увреждане на задните коренчета и задните стълбове на гръбначния мозък.

Признаци. Болният има смутена, неуверена походка, залита, особено когато е със затворени очи. Често се оплаква от болки в крайниците, в ставите, има стомашни кризи, главоболие, смутено зрение, което може да стигне до пълна слепота.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва общо укрепващо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да взема по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, божо дръвце (листа и клонки), борови връхчета, орехови листа и спирея - по 100 г от всяка. От тази смес 4 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 25 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък да взема отварка от калина (листа), лайкучка (цвят) и репей (корени) - по 30 г от всяка, градински чай, дъбови кори и орехови листа - по 60 г. От общата смес 4 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Прецежда се.

Добавка. При всяко варене на билките да се прибавя и по 1/4 чаена лъжичка черен грузински чай.

Диета. Същата, както при сифилис. Добре е преди обяд болният да изяжда по 1 чинийка салата от червен кромид лук, магданоз и пореч (кресон) по равни части с малко олио и винен оцет по вкус. След обяд и вечер да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с по 1 ядка от праскова и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа) с малко плодов сок или вода.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки, както при „Еритремия“ (вж. том III, книга втора), по 30 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 50 г отварка от сапунче (корени), сар-сапарила (корени), слез (корени), репей (корени) и троскот (корени) - по 30 г от всяка. От общата смес 4 пълни супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Веднага се прецежда.

III. Вечер преди лягане да се приложи същото лечение, както при туберкулоза на прешлените.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от лек масаж на болните ръце и крака от долу на горе, а след това, ако болният е на легло, на гръбнака му да се залепи с лепенки дневна мушама (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Подир обличането се правят 10-15 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Най-добре е сутрин да се направи само цяла баня за чистота (36°С за 10 минути - по-горещите бани са вредни) и през целия ден се почива.

V. През лятото преди обяд при изгрев слънце се препоръчва ултравиолетова баня при облечено тяло за 30 минути, последвана от 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. От 10 до 11 ч. болният да прави на гърба, краката и ръцете си кална баня, като за целта легне по корем на горещ пясък или рогозка на завет. След това тези части на тялото се намазват с дебелина около 1 пръст с част от следната домашна лечебна кал: 50 г глина и 50 г чернозем, предварително забъркани с малко вода. След като калта изсъхне на тялото, намазаните с нея части се изчистват, падналата кал се връща отново в коритото, а тялото се измива с хладка слънчева вода. След това болният се увива в хавлия и лежи 1 час. През време на калната баня главата да се покрива с бяла кърпа или чадър.

Добавка. В по-леки случаи калните бани може да се заменят със слънчево-пясъчна баня за 20-30 минути (болният е зарит до шията, със запазена глава), последвана от поливане на тялото с хладка вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...