Jump to content

Сифилис на мозъка. Вроден сифилис


Recommended Posts

Сифилис на мозъка

Причини. Късно усложнение на заболяване от сифилис.

Признаци. Главоболие, безсъние, виене на свят, бучене в ушите, разсеяност, намалена памет, промени в характера, епилептични припадъци, смущения в говора.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Болнично.

Вроден сифилис

Вроденият сифилис е много по-тежък от придобития. При него заразата преминава чрез кръвта и уврежда важни органи на плода, като често причинява смърт. Развитието на вродения сифилис е различно в зависимост от стадия на болестта на майката.

Причини. Заразяване на майката през време на бременността или преди нея.

Признаци. При ранен, активен сифилис плодът се абортира или се ражда мъртъв със силно увредени органи. При късен сифилис може да се роди привидно здраво дете, в което по-късно, след няколко години се развива заболяване или пък се раждат деца с различни увреждания и уродства.

Когато сифилитични деца се родят живи, могат да се познаят по следните признаци: лошо хранене, бледо личице и набръчкано чело, старчески израз, бедна откъм тлъстини, чуплива кожа, черният дроб и далакът са увеличени, сънливи са, слабо сучат, често страдат от разстройство на стомаха. По-големите деца имат развалени и наядени зъби във вид на трион, страдат от възпаление на очите и ушите, а носът им в основата е сплескан.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Болните от сифилис не трябва да встъпват в брак, докато не се излекуват напълно - състояние, което ще определи лекар-специалист по венерическите болести.

Що се отнася до възможността за предаване на сифилиса от единия съпруг на другия и на тяхното потомство, тя съществува в течение на целия първи и втори период на сифилиса. Когато в семейството стават много често помятания, може да се допусне съществуването на сифилис у двамата съпрузи или само у единия. При тези условия болният родител, ако иска да има потомство, трябва да се лекува активно.

Лечение. Задължително се провежда от лекар-специалист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...