Jump to content

ОЧНИ БОЛЕСТИ. Общи упътвания


Recommended Posts

ОЧНИ БОЛЕСТИ

Общи упътвания

Очите са орган на зрението. Те са разположени в очниците и се покриват с клепачи - горен и долен. На края им има косми, които се наричат ресници. Както ресниците, тъй и краищата на клепачите са намазани с гъста мас, наречена очна мас, която пречи на сълзите да се изливат лесно през краищата на клепачите. Тази мас се отделя от специални жлези. Клепачите запазват очите от прах и светлина и равномерно разпределят сълзите, което е необходимо за блясъка и прозрачността на очите.

Сълзите представляват бистра течност, която се отделя от слъзните жлези. Те са разположени в слъзната ямка в горно-външния ъгъл на окото. От тях по слъзните каналчета се събират в слъзната торбичка. Чрез движенията на клепачите те се разливат равномерно по предната повърхнина на окото, като достигат до вътрешния ъгъл. Оттам се стичат в носа. И тъй сълзите, като обливат предната повърхност на очната ябълка, я поддържат умерено влажна, измиват и избърсват попадналия прах в очите. Освен това те имат и известно дезинфекциращо действие. Като попаднат в носната празнина, сълзите се смесват с лигата на носа и постепенно се изпаряват или изхвърлят навън.

Веждите са спомагателни органи на очите и се намират между очите и челото. Те с изпъкналата си страна са обърнати нагоре. Веждите побеляват най-късно от всички други косми на тялото, те държат сянка от светлината, която пада отгоре, и запазват очите от прах и пот.

Очната ябълка е главната част на зрителния орган. Тя прилича на кълбо и се състои от няколко концентрични пласта, разположени един върху друг.

Първият външен пласт се състои от роговица (корнея) и еклера, които са продължение един на друг. Роговицата е напълно прозрачна, а склерата е непрозрачна. Средната обвивка, непосредствено зад склерата, се нарича увея. Предната част на увеята е самият ирис (или дъговица, цветна дъга), а задната увея се нарича хориоидея. В средата на ириса има кръгъл отвор (зеница). Третата (или вътрешна обвивка) се нарича ретина.

Вътреочни части са стъкловидното тяло, лещата и вътреочната течност. Лещата е прозрачно, двойно изпъкнало тяло във вид на леща, напълно прозрачна. Тя служи да пречупва лъчите на светлината. Зад кристалната леща в останалото празно място на очната ябълка се намира твърде прозрачно пихтиевидно вещество, което прилича на белтък от яйце - стъкловидното тяло. В предната си част, обърната към зеницата, има една вдлъбнатина като блюдце, където се помества лещата.

Нека видим как преминават лъчите през окото. Най-напред те влизат през роговата ципа във водната част на предната камера на окото (между роговата ципа и ириса), която е запълнена с проз-рачна водниста течност. Оттам през гледеца (или зеницата) отиват в кристалната леща, минават през стъкловидното тяло и падат на мрежестата ципа (ретината), която предава образа в мозъка.

Хигиената на очите е тясно и неразделно свързана с хигиената на тялото. Разумните грижи за него са същевременно непосредствени грижи за очите. Ето най-важните, съществени правила, които всеки трябва да има предвид:

1. Навикът да се спи на отворен прозорец е полезен както за белите дробове, така и за очите.

2. Хора, живеещи в нездравословни, нехигиенични условия, са изложени и на заболявания на очите. Затова трябва да се спазват общите правила на хигиената (вж. том I).

3. Твърде често главоболието и мигрената се дължат на неспазване хигиената на очите.

Затова не бива да се чете, когато светлината е недостатъчна и пада право в очите. Не бива да се чете с лице срещу прозореца, нито гърбом - светлината трябва да пада от лявата страна.

Не бива да се чете на открита слънчева светлина - лъчите не трябва да падат право върху четивото. Не трябва да се чете никога при здрач, защото светлината е недостатъчна, очите се изморяват и зрението отслабва. Вечерно време трябва да се чете само при достатъчно силно осветление. Лампата да бъде покрита с абажур, така че светлината да пада върху четивото и да е скрита от очите. Както дневната, и изкуствената светлина трябва да идва от лявата страна. За предпочитане е лампата да е поставена върху масата или близко до нея на около 70 до 100 см височина.

Не бива да се чете след тежка болест без позволение на лекаря. Не трябва да се чете лежешком. Много е вредно да се чете вестник или книга по време на пътуване с влак или автомобил, дори на разходка. Това може да доведе до сериозно разстройство в зрението.

Разстоянието между четивото или каквато и да е зрителна работа до очите трябва да е около 33 см. При по-малко разстояние очите бързо се изтощават.

Децата не бива да четат книги с дребен шрифт. Ако четивото е твърде дълго и изморително, трябва да се почива от време на време. Често две минути са достатъчни на очите, а и работата ще бъде много по-продуктивна. Добре е да се разнообразява видът й - умствена (свързана със зрението) с физическа.

Очите не трябва да се бършат с кърпите, оставени в обществени места и заведения. Не бива и да се търкат с нечисти пръсти. Да не се употребяват каквито и да е очни капки, мехлеми и други лекарства без знанието на лекар.

Да не се носят очила, които не са предписани от специалист по очни болести. Ако очите се уморяват лесно, да се отстрани всичко, което спомага за това.

Ако се появи двойно виждане, неясно или размазано, ако очите се насълзяват при четене, ако пред тях прехвърчат мухички, без да има такива, необходимо е да се потърси лекарска помощ.

Понякога отражението от гладки предмети, на които погледът попада, е причина за умора на очите. Ето защо работната маса трябва да е покрита със зелена хартия. За очите това е най-подходящият цвят. Полезно е също те да се плискат няколко пъти през деня с гореща или студена вода.

Много деца ослепяват през време на игра, като си служат с опасни играчки и предмети: прашка, стрела, револвери, пушки, ножици, ножчета, писалки. Ако детето избягва светлината, клепките сутрин се слепват при пробуждане, има гурели и често текат сълзи. В такъв случай очите трябва да се прегледат и лекуват от лекар - специалист.

Ако в окото попадне прах, пясък, сламка или осил (което често се случва лятно време при жътва или коситба), окото не бива да се трие, макар да сърби или гложди, защото ще се надраска повърхността му и може да се стигне до възпаление. С палеца и показалеца хванете космите на горния клепач и го повдигнете малко нагоре и напред - сълзите ще изхвърлят чуждото тяло. Ако не успеете, затворете леко окото, а друг да обърне клепача, върху който се е залепило чуждото тяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...