Jump to content

Фактори, които влияят на очните заболявания


Recommended Posts

Фактори, които влияят на очните заболявания

Освен изброените съществуват и други причини за очни заболявания, които, ако и да не предизвикват слепота, намаляват значително зрението.

Влияние на климата. Той въздейства върху окото чрез различните си елементи: топлина, студ, силна слънчева светлина, сух и влажен въздух, вятър и атмосферно налягане. Силната топлина, която обикновено се съпровожда със силна слънчева светлина, дразни окото. Изпарението на сълзите става по-бързо, поради което слизестите очни ципи изсъхват и предразполагат окото към възпаление.

Студът също влияе зле върху окото. Много от заболяванията на слъзните органи се дължат на него.

Вятърът влияе на окото пряко и чрез температурата си, а най-вече чрез праха, който носи. Той действа върху окото не само като чуждо тяло, но и чрез заразата, която може да внесе. За да се предпазят очите при силен вятър, трябва да се носят обикновени ясносивкави предпазни очила.

Влияние на възрастта. В различните възрасти съществува известно предразположение към някои очни заболявания, например старостта предразполага към далекогледство, в детската възраст се среща повече кривогледството, късогледството и т.н.

Влияние на професията. Тя е тясно свързана с очните заболявания. Между професионалните заболявания най-чести са късогледството, очните наранявания и изгарянията.

Влияние на светлината. За окото са еднакво вредни много силната и много слабата светлина. Тя е неприятна за окото, когато е слаба, силна, заглушена или блести право в очите. Недостатъчната светлина намалява зрителната острота. Дребни предмети, които се виждат ясно при по-силна светлина, при слабо осветление се виждат с повече напрежение на очите. Ако това трае дълго, очите се уморяват и заболяват.

Освен пряката силна светлина отразената също може да повреди очите, но тя влияе много по-бавно. Затова не трябва да се чете, пише, рисува или шие при дрезгавина или слаба, недостатъчна светлина. Четенето в леглото също е вредно. За запазване на очите от силната светлина служат предпазните очила. Стъклата им трябва да са с такъв цвят, за да може без да изменят цвета на светлината, да намаляват действието на вредните й лъчи. Най-подходящ за това е опушеносивият цвят. Предпазните очила трябва да се носят само при нужда и по препоръка на лекаря. В обикновени случаи, при излет, особено по снега, са нужни среднотъмни, опушеносиви очила, а против силната електрическа светлина - сиво-жълти.

В спалните помещения леглото трябва да е поставено така, че при събуждане светлината да не пада право в очите. Завесите на прозорците трябва да са спуснати. Очите най-добре почиват в тъмнината. Силната светлина е вредна и за новородените деца. Ето защо те трябва да се държат в по-слабо осветена стая.

Очни наранявания. Те са най-чести у децата и обикновено се причиняват при игра с остри предмети: вилица, ножче, писалка, игла, стрела за лък и т.н. У възрастните нараняванията в повечето случаи са във връзка с професията им. Те засягат най-повърхнос-тните до най-дълбоките части на окото и могат да доведат до пълна слепота. Нараненото око в известни случаи става причина за заболяване и на здравото.

Предпазване. За избягване на тези нещастни случаи е нужно на децата отрано да се обяснява опасността от нараняване на очите, ако те вземат в ръцете си нож, вилица, ножица, игла, кибрит, барут и др. Освен това родителите трябва да упражняват по-строг надзор върху тях и да се отнасят с по-голямо внимание при избора на играчките им.

Влияние на здравословното състояние. Окото е тъй тясно свързано с другите телесни органи, че заболяването на всеки от тях може да се отрази върху него. Това влияние се забелязва най-често при заболявания на дихателните и храносмилателните органи, бъбреците, половите органи, кожата, хроничните отравяния на организма и особено при заразните болести.

Лошото и недостатъчно хранене на организма е причина за кокоша слепота. При обща телесна слабост трябва да се спазват основните принципи на общата хигиена и да се избягва пресилената умствена и физическа работа.

Заразата на окото става по разни начини: допиране със замърсени пръсти или кърпи или пряко попадане в него на заразата. Опасно е да се трият очите с нечисти пръсти, особено когато по тялото има ранички, циреи или трипер на половите органи. Преди всичко децата трябва да свикнат да не пипат очите си с мръсни ръце. Необходимо е да се поставя ръката пред устата и носа, когато се кашля или киха, като същевременно главата се завърта настрани.

Почивка и лечение на очите. Очите се уморяват по две причини: поради продължителна работа или от някакво заболяване. Умората на очите е от най-честите причини за главоболие. Премахването й е начин за избягване на главоболието и безсънието при много болки.

Когато умората на очите се дължи на прекомерна работа, почивката е първото средство за нейното премахване, особено ако е свързана със затваряне на очите или гледане в далечината. Плискането им с гореща или хладка вода също е добро средство за тази цел.

При умора на очите, придружена с болки, горещите и студените компреси са много подходящи. Намокреният в студена вода компрес се слага върху очите и челото и се оставя около 5 минути, докато започне да се загрява, след което се сменя с друг. Когато се поставя парен компрес, температурата на водата, в която се потапя, трябва да е 45°С. Първият компрес трябва да престои много кратко - просто да се допре до лицето и веднага да се вдигне. Това се повтаря няколко пъти и след това се оставя да постои няколко минути.

Парният компрес е отлично средство за премахване на сърбежа в клепачите вследствие на продължително четене при слабо осветление и за премахване на тъмните кръгове под очите поради умора. Той успешно може да се замени с гореща баня на очите (вж. том I), която се прави обикновено с отварка от копърово семе (1 супена лъжица в 250 г вода се вари 10 минути и се прецежда). Ако окото понася добре тази баня, то може да се държи отворено в топлата течност, докато е приятно. Ако не я понася обаче, прави се парна баня на главата с гореща вода или с отварка от лайкучка, или с отварка от копърово семе - всички тези процедури се правят с особено внимание. Подир банята нощем на окото може да се сложи ленена или памучна кърпа, натопена в чист маслинен зехтин, а отгоре фланелка и превръзка. На сутринта окото се измива с топла вода. Ако болният използва меняващи бани на очите, когато има хрема, да запушва ноздрите си с памук, за да не се замърсява водата от носните секреции.

За всички очни заболявания, макар и леки, е необходима бърза лекарска помощ, защото очният апарат е много сложен и деликатен и едно повърхностно отнасяне към неговите разстройства може сериозно да го увреди. Това, което всеки трябва да знае и да направи сам, е да даде първа помощ в спешни случаи, когато заболяването е внезапно, като удар на окото, ухапване от насекоми, изгаряне, влизане на чуждо тяло.

Възпаленото око не трябва да се трие и да се избърсва с носна кърпа. Страдащите от очни болести не бива да гледат наблизо, а винаги по-далеч и да отбягват прашния, задимен (от тютюн или друго) и сух въздух. Гнойта да се отстранява с хладка вода или слаб чай от копърово семе. Измиването да става внимателно, а избърсването на очите отвън навътре, т.е. към носа, гдето е слъзният канал.

Възпалените и силно гноящи очи да не се превързват, защото са им нужни въздух и светлина. Когато признаците на болестта започнат да изчезват, да се намали и броят на лечебните процедури. Да се регулира изхождането по нужда и да се сгряват краката.

Разумното (природосъобразно) хранене има голямо значение за предотвратяване и лечение на очните болести. Необходимо е по време на лечението пълно въздържане от употреба на спиртни питиета, кафе, шоколад, чай и месо, маслини, яйца, козе сирене и солена риба. Вместо тях да се консумират зеленчуци (без спанак и червени домати) и плодове (череши, грозде), орехи, тричав хляб, мляко и брашнени ястия без леща и кисели неща. Тютюнът безусловно да се изостави. В по-тежки случаи да се предпочита сурова храна, която съдържа витамин А, който засилва зрението (вж. том I).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...