Jump to content

Късогледство


Recommended Posts

Късогледство

При късогледството пречупвателната способност на окото е по-голяма, а и диаметърът му е по-голям, поради което образът се получава пред ретината.

Причини. Късогледството рядко е вродено, а по-често е придобито. Обикновено възниква по време на растежа на децата, особено в училищната възраст. То се увеличава с напредването на класовете, за което допринасят и нехигиеничните условия на работа - неудобни чинове, недостатъчно осветление, неправилен режим на занимание. Наследствеността също има значение - у децата на родители с късогледство по-лесно може да се развие късогледство. Някои прекарани заболявания (шарка, скарлатина, туберкулоза и др.) също могат да са причина за възникване на късогледството.

Признаци. Болният не вижда ясно надалеч, но добре вижда на близко разстояние, има често главоболие, болки в очите, нервно изтощение, понякога вижда т.нар. летящи мухи.

Усложнения. Намаление на зрението, кръвоизливи в окото, отлепване на ретината, понякога пълна слепота.

Предпазване. Късогледството може да се предотврати или да се спре развитието му, като се спазват необходимите хигиенни условия на работа и почивка.

В училищните класни стаи трябва да влиза достатъчно светлина, и то от лявата страна на чиновете. Осветлението да бъде такова, щото и в най-тъмното място в стаята да може свободно да се чете книга с обикновен шрифт. Чиновете да са правилно устроени, удобни за сядане, като в тях тялото заема най-правилната стойка. От значение е и печатът на учебниците да е достатъчно ясен, а шрифтът едър. Необходимо е да има достатъчна и редовна почивка за очите, като след часове с голямо напрежение следват часове, в които те са свободни, като пеене, гимнастика и т.н. През време на усиленото телесно развитие (от 11 до 17 години) очите не бива да се пресилват. Те трябва да са отдалечени от книгата на масата или чина най-малко на 35 сантиметра. Главата може да се задържи в това положение за по-дълго време само с изграждането на навик. Ето защо разстоянието между книгата и очите трябва често да се измерва и на учениците да се напомня при всеки подходящ случай да държат главата си изправена и да привикват с това положение. Количеството на занятията да бъде съразмерно с възрастта. Необходимо е да се следят внимателно децата, родени от късогледи родители, и при нужда своевременно да им се назначават очила.

Лечение. Късогледството се коригира с подходящи очила, предписани от очен лекар. И в този случай народното лечение е общо.

А. При слабо късогледство (под 2 диоптъра)

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене се пие по 1 чашка от 75 г отварка от метличина - синчец (цвят), и очанка (листа и цвят) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз (листа) и настъргани моркови по равни части и с винен оцет и олио или зехтин по вкус, може да се изяжда и по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба - речна или океанска). За вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот (особено от черни боровинки) с малко ръжен хляб. След ядене се взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това се изпива 1 винена чашка сок от моркови, червено цвекло, черни боровинки и ябълки или друг плод по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие липов цвят с мед и лимон или пък запарка от 25 шипки - счукват се в дървен хаван на каша, изсипват се върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

II. Два часа след ядене се изпива пак 1 чашка от отварката, дадена в точка I.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от наплискване на очите с хладка вода (20°С) - с дясната шепа се плиска от 30-40 см затворено дясното око 12 пъти подред, след това лявото 12 пъти, после пак дясното око, но вече 13 пъти и накрая лявото 13 пъти, значи по 25 пъти всяко око с малка пауза. Очите се изтриват и им се прави гимнастика със следните упражнения при войнишки стоеж с приповдигната глава:

1. Стискане на двете очи със сила, без да се пипат с ръце - 5 пъти, последвано от мигане с очите едно след друго 5-10 пъти.

2. Стискане на очите и поглеждане към земята с всяко око поотделно по 2-3 пъти (другото око се затваря със съответната длан). Повтаря се по 5 пъти с двете очи.

3. Стискане на очите, последвано от гледане едновременно с двете очи от ляво на дясно и от дясно на ляво по 5-10 пъти.

4. Стискане на очите и поглеждане към земята с всяко око поотделно по 5-10 пъти.

5. Стискане на очите, последвано от движение в кръгове от ляво на дясно 5-10 пъти.

6. Стискане на очите, последвано от движение в кръгове от дясно на ляво 5-10 пъти.

7. Стискане на очите, последвано от поглеждане с двете очи от ляво на дясно и от дясно на ляво по 5-10 пъти.

След това на главата се поставя „шапка“ от тънко хасе, която непременно да покрива слепите очи и да стига до тила, напълнена с хладка лапа от сурови картофи - настъргват се на ренде за дюли, поливат се със 100 г прясно топло мляко, киснат 1/2 час и се изцеждат добре. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Вместо тази шапка може да се постави зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Държат се до сутринта.

IV. Сутрин. Още с отваряне на очите се прави самовнушение, последвано от сух масаж на челото, слепите очи и вратните жили за 2-3 минути, фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане. Следват 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Очите се плискат с хладка вода както вечерта, лицето се измива, изтрива се и се прави гимнастика на очите както вечерта.

Преди обяд за юношите и възрастните е полезно да си правят медена баня на очите (20°С за 1 минута) в специална ваничка (продава се в аптеката) с разтвор от 250 г преварена вода и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед или пък солена баня на очите с разтвор от 250 г преварена вода и 1 изравнена чаена лъжичка морска сол.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки:

1. Болният да не чете лежешком, а винаги в седнало положение с изправен гръбнак, като държи книгата си на разстояние 30 см и светлината да пада от лявата му страна.

2. Щом почувства умора на очите (глождене, смъдене, зачервяване и болки), веднага да ги наплиска със студена вода или пък да постави дланите си върху тях, без да ги докосва, с пръсти, опрени на челото и прилепени един до друг, за да не влиза светлина - при затворени очи е достатъчна почивка от 2-5 минути.

3. При нужда - например в планината, когато има сняг, на скалисти и пясъчни местности, на морския бряг - може да се употребяват опушеносиви очила. При възпаление на очите се слагат студени компреси за 5 минути.

4. Децата, юношите и възрастните да гледат телевизия не по-близо от 3 метра и за не повече от 2 часа, след което да наплискват очите си със студена вода.

5. На слънце, дъжд, вятър и сняг без шапка не се ходи.

Б. При напреднало късогледство се препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат около 20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша. Прибавят се по 50 г очанка (листа и цвят) и метличина - синчец (цвят), и по 600 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино. Във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа се изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец (цвят), борови връхчета, широколистен живовляк (листа), исландски лишей, листа от горска ягода, метличина - синчец (цвят), мечо грозде и очанка (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и вместо вода, както при буква А.

III. За усилване на зрението 2 часа след ядене се изпива 1 чашка от 75 г отварка от бударица, гръцка коприва, жълт и червен кантарион, мащерка, мента пиперита, очанка, орехови листа, пача трева, подъбиче, синя тинтява, спирея, троскот и хмел (шишарки) - по 50 г. От общата смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус. Държи се на студено, за да не вкисне.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка и бъзов цвят (по 2 супени лъжици от двете за 1 л вода) с продължителност 5-10 минути и сухо изтриване на лицето. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец, отгоре се слагат сухо хасено парче и фланелен пояс, на очите - млечен компрес с торбички от марля, напълнени с прясна несолена извара, а на главата „шапка“ от тънко хасе (да покрива слепите очи), напълнена с пресен, гъсто замесен селски квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици млади пресни корени от полски бъзунек (или пък с диви кестени, настъргани с корите). Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Сутрин. Същото, както при буква А. В този случай са полезни и хладките бани на очите (20°С за 1 минута) с чай от цвета на метличината - 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода. Кисне захлупено 1 час и се прецежда през тънка кърпа.

Забележка. Медената и солената баня и банята с метличина, а също и гимнастиката на очите да се прилагат и преди лягане, като упражненията започват от 3 и ежедневно се увеличават с по едно.

Неделя. Почивка от всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...