Jump to content

Далекогледство


Recommended Posts

Далекогледство

При далекогледството окото пречупва по-слабо и предно-задната му ос е по-малка, поради което образът се получава зад ретината.

Признаци. Далекогледият различава близко лежащия предмет неясно, а отдалечения ясно. Далекогледството обикновено се чувства при работа наблизо - четене, писане, шиене - и се придружава от главоболие.

Предпазване. Тъй като далекогледството се дължи на недостатък в развитието на окото, то не може да се избегне, а може да се смекчи.

Лечение. Състоянието се коригира с подходящи очила. По-на-татъшното развитие на далекогледството може да се ограничи, като се приложи общо лечение по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене се изпива по 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, метличина (цвят), невен (листа и цвят), очанка (листа и цвят) и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари захлупена 5 минути и като изстине, се прецежда. По желание се подслажда с мед и лимон на вкус.

Диета. Същата, както при късогледство. Освен това добре е след обяд и вечеря болният да изяжда следната смес (за деца наполовина): по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, пресен селски хлебен квасец и чист пчелен мед, настърган лимон и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след нея да изпива и 1 чашка от 50-100 г сок от моркови, червено цвекло, ябълки и черни боровинки по равни части.

Забележка. На слаботелесните през зимния сезон се препоръчва да вземат след ядене и по 1-2 чаени лъжички рибено масло (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие запарка от шипки (вж. „Късогледство“).

II. Два часа след ядене се изпива 1 винена чашка отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 2 супени лъжици корени от репей (чичек) и обикновена коприва - в 1500 г вода се варят 15 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: акация (листа), борови връхчета, исландски лишей, росопас и спирея - по 50 г от всяка, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 изравнена чаена лъжичка канела на прах. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа и се пие подсладена с мед по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода (за деца 200-500 г), последвана от парна баня на главата с чай от лайка (цвят) и бъзов цвят - по 2 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 5 минута. Следват сухо изтриване на лицето, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят и листа се запарват с 500 г вряща вода; вари се захлупено 5 минути). Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. На очите се прави хладка баня (20°С за 1 минута) със солен разтвор от 500 г преварена вода и 18 г морска сол, след което се налагат с торбичка от марля, напълнена с прясна хладка несолена извара или пък с попарен цвят от бъз (свирчовина). Главата се налага с „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрива слепите очи, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и гимнастика на очите (вж. „Късогледство“).

Забележка. Добре е гимнастиката да се повтори и в 18 ч., като се започва с 3 упражнения дневно и ежедневно се увеличават с по едно. След сутрешните упражнения да се прави и солена баня на очите както вечерта.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При висока температура да се лежи на легло, като сутрин и вечер се прави разтривка на тялото с оцет.

2. Не бива да се чете в легнало положение. Ако има нужда от тъмни очила, да се предпочитат опушеносивите.

3. При умора на очите да им се дава 5 минути почивка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...