Jump to content

Далекогледство


Recommended Posts

Далекогледство

При далекогледството окото пречупва по-слабо и предно-задната му ос е по-малка, поради което образът се получава зад ретината.

Признаци. Далекогледият различава близко лежащия предмет неясно, а отдалечения ясно. Далекогледството обикновено се чувства при работа наблизо - четене, писане, шиене - и се придружава от главоболие.

Предпазване. Тъй като далекогледството се дължи на недостатък в развитието на окото, то не може да се избегне, а може да се смекчи.

Лечение. Състоянието се коригира с подходящи очила. По-на-татъшното развитие на далекогледството може да се ограничи, като се приложи общо лечение по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене се изпива по 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, метличина (цвят), невен (листа и цвят), очанка (листа и цвят) и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари захлупена 5 минути и като изстине, се прецежда. По желание се подслажда с мед и лимон на вкус.

Диета. Същата, както при късогледство. Освен това добре е след обяд и вечеря болният да изяжда следната смес (за деца наполовина): по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад, пресен селски хлебен квасец и чист пчелен мед, настърган лимон и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след нея да изпива и 1 чашка от 50-100 г сок от моркови, червено цвекло, ябълки и черни боровинки по равни части.

Забележка. На слаботелесните през зимния сезон се препоръчва да вземат след ядене и по 1-2 чаени лъжички рибено масло (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие запарка от шипки (вж. „Късогледство“).

II. Два часа след ядене се изпива 1 винена чашка отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 2 супени лъжици корени от репей (чичек) и обикновена коприва - в 1500 г вода се варят 15 минути, след това се прибавят 4 супени лъжици от следната смес: акация (листа), борови връхчета, исландски лишей, росопас и спирея - по 50 г от всяка, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 изравнена чаена лъжичка канела на прах. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа и се пие подсладена с мед по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода (за деца 200-500 г), последвана от парна баня на главата с чай от лайка (цвят) и бъзов цвят - по 2 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 5 минута. Следват сухо изтриване на лицето, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят и листа се запарват с 500 г вряща вода; вари се захлупено 5 минути). Отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс. На очите се прави хладка баня (20°С за 1 минута) със солен разтвор от 500 г преварена вода и 18 г морска сол, след което се налагат с торбичка от марля, напълнена с прясна хладка несолена извара или пък с попарен цвят от бъз (свирчовина). Главата се налага с „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрива слепите очи, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване, обличане и гимнастика на очите (вж. „Късогледство“).

Забележка. Добре е гимнастиката да се повтори и в 18 ч., като се започва с 3 упражнения дневно и ежедневно се увеличават с по едно. След сутрешните упражнения да се прави и солена баня на очите както вечерта.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При висока температура да се лежи на легло, като сутрин и вечер се прави разтривка на тялото с оцет.

2. Не бива да се чете в легнало положение. Ако има нужда от тъмни очила, да се предпочитат опушеносивите.

3. При умора на очите да им се дава 5 минути почивка.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...