Jump to content

Очила. Изкуствено око. Синевини върху клепача


Recommended Posts

Очила

Очилата са необходими за коригиране на различни очни аномалии и за осигуряване на нормално зрение. Те се препоръчват след подробно изследване на окото от лекар-специалист по очни болести.

Стъклата трябва често да се изтриват с тънка кожица, за да бъдат постоянно чисти и прозрачни. Те не бива да се допират до клепките, за да не се запотяват, което лете става често. За тази цел трябва да са на известно разстояние от очите.

Изкуствено око

Изкуственото око има не само естетично, но и практично значение за болния човек. Неговото носене е даже наложително. То повдига клепачите, възвръща нормалната им форма и положение, улеснява влизането на сълзите в слъзните каналчета, запазва орбиталната кухина и най-после спомага за правилното развитие на лицето у децата.

Изкуственото око трябва напълно да прилича на естественото по форма, цвят и големина и изборът му не е лесен. То трябва да се провери и от лекар-специалист по очни болести. Този, който носи изкуствено око, трябва да знае как да го сваля и поставя. Добре е в началото окото да се носи само по няколко часа на ден, докато орбиталната празнина свикне с него. То не трябва да стои там повече от 12 до 15 часа, а трябва да се изважда, особено през нощта, и да се промива с 3% боров разтвор.

Когато изгуби своята лъскавина и гладкост, окото трябва да се изчисти или да се смени. Трябва да се смени и ако започне да пада лесно.

Синевини върху клепача

От това могат да бъдат засегнати само единият или двата клепача.

Причини. Удар по окото с юмрук, топка или друг полутвърд предмет. Понякога обаче клепачите посиняват при удар по главата, без да е имало удар на окото. В този случай кръвта се дължи на счупване на основата на черепа. Явява се обикновено ден или два след нещастието поради бавното й просмукване през тъканите.

Признаци. Долният клепач, а често и горният добиват отначало тъмносин, после въззелен и най-после жълт цвят.

Предсказание. Зависи от причината. При по-слаб удар синевината изчезва за няколко дни.

Лечение. Когато посиняването се дължи на удар или нараняване със счупване на черепа, лечението се провежда от лекар. В обикновени случаи най-добрата помощ е поставянето на компреси, натопени в леденостудена вода. След като се сменят често (на всеки 5-10 минути) в продължение на час-два, същият студен компрес се завързва с помощта на бинт, който се навива няколко пъти около главата.

Едва след 10 часа студените компреси успешно може да се заместят с парни компреси или с топли бани на очите, направени с чай от лайка или с отварка от копърово семе, или пък с парна баня на главата, направена с чай от лайка, последвани от леки масажи (разтривания) с чисти ръце. След това се поставя компрес на окото, съчетан с компрес на корема.

Вечер преди лягане окото да се превърже с торбичка, напълнена със селски хлебен квас, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, или с марля и памук, натопени в чист маслинен зехтин.

В някои случаи, например след одраскване на клепача, може да се развие гнойник. В такъв случай трябва да се търси очен лекар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...