Jump to content

Възпаление на ръба на клепачите (блефарит)


Recommended Posts

Възпаление на ръба на клепачите

(блефарит)

Среща се по-често у децата и изобщо в младата възраст, а особено у малокръвните.

Причини. Прашен, нечист въздух, силно напрягане на очите, проникване на зараза към клепачите.

Признаци. Ръбовете на клепачите се зачервяват и в основата на миглите се образуват многобройни люспи или жълтеникави тънки корички. Като се изгубят те, обикновено падат и някои от миглите. Болният усеща сърбеж, парене и дразнене в очите. Окото става твърде чувствително към дим, вятър и скоро се уморява, особено при вечерни занятия на изкуствено осветление.

Усложнения. Обръщане на клепачите навън или навътре, възпаление на слъзните канали.

Лечение. Необходима е лекарска помощ. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 3 цели кокоши яйца, измити и сложени в подходящ буркан и залети със сока на 3 месести лимона, за да се покрият изцяло с 1/2 см над тях. Киснат 3 дни, за да се разтворят черупките, след това с вилица се разбъркват и се изваждат ципите на яйцата, прибавят се 2 супени лъжици винен коняк, за да не вкисне бързо, и 200 г небетшекер (лята захар), счукан на ситно. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от репей (корени) 100 г, широколистен живовляк (листа и цвят), очанка (листа и цвят) и слез (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1 чинийка салата от настъргани моркови, целина и ябълки по равни части. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба (речна или океанска). На вечеря винаги безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб. След обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, поръсен с прах от яйчени черупки на върха на ножа, а след това да изпива и по 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, бял равнец, гръцка коприва, жълт равнец, тесен живовляк (листа), горска ягода (листа), малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа) - по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бу-дарица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а по-нататък само при запек клизма с 1/2 л от същия чай (за деца клизмите се правят според възрастта им с 250-500

г). След това се прави парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути или се поставят парни компреси на очите с торбички от марля, напълнена с попарен цвят от лайка, с продължителност 10-15 минути. Очите и лицето се наплискват със студена вода, избърсват се до сухо и се прави меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти). На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина - 3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

При липса на гной очите се налагат с торбички, напълнени с топла прясна извара или с прясно кисело мляко, предварително изцедено през кърпа, или пък с прясно несолено сирене. На тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). При главоболие се слага цяла „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

При гнойно течение на очите освен дадените вече приложения да се прибави и следното: веднага след първата парна баня коричките и люспите по клепачите да се изчистят и след това сутрин и вечер клепачите да се намазват с чист маслинен зехтин или с бадемово масло (от аптеката) или с настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки (250 г зехтин с по 1 супена лъжица листа и цвят от червен и жълт кантарион във водна баня се вари 1 час, почива 2 дни и се прецежда чрез изстискване). Клепачите може да се намазват и с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин - сместа се размесва добре и на тих огън непрекъснато се бърка, докато се сгъсти като мехлем, без да завира, защото се пресича. Очите се налагат с компрес от 4 парчета марля, натопени в розова вода (от аптеката), или с торбичка от марля, напълнена с 1 чаена лъжичка прясна топла несолена извара.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните от 15 години болни да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности виж в том I). След това се наплискват затворените очи със студена вода (20°С) - най-напред дясното 12 пъти, след него лявото 12 пъти, подир него пак дясното око 13 пъти и след него лявото 13 пъти подред - всичко 4 плискалия за двете очи, сменяйки едното око с другото. След това очите се избърсват в посока към носа (а не обратно) и затворени се промиват с памуче, натопено в хладка отварка от семе от дюли или семе от копър (1 чаена лъжичка счукано семе в 250 г вода се вари 10 минути; като изстине, се прецежда), или пък се прави хладка баня на отворените очи (20°С за 5-10 секунди), но само с отварка от дюлено семе. След обличане се правят 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Накрая възпалените клепачи се намазват с малко настойка от зехтин с червен и жълт кантарион или само с чист маслинен зехтин, или пък с бадемово масло (от аптеката). Полезно е преди обяд да се повтори даденото за сутринта. През деня при главоболие болният да си постави на главата „шапка“, напълнена с житни трици и оцет или пък със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли, полети с малко оцет и добре изстискани. Държи се, докато мине кризата.

Неделя. Почивка от всичко - само клепките на очите леко се намазват с маслинен зехтин или с бадемово масло. При нужда лечението продължава. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. Ако болният чувства болки в очите от дневната светлина, през деня може да носи опушеносиви очила.

2. При скорошен кръвоизлив в окото (отпреди 2 седмици) парни компреси на главата и парни компреси на очите не се правят.

3. Добре е всички отварки да се пият подсладени с 1/2-1 чаена лъжичка пчелен мед.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...