Jump to content

Ечемик по клепачите (хордеолум)


Recommended Posts

Ечемик по клепачите (хордеолум)

Ечемикът е остро гнойно възпаление на малки жлезички по клепачите. Среща се във всички възрасти, но най-често при младежите и при хора слаби, малокръвни и лимфатични, които страдат от хронично възпаление на ръба на клепачите. Бива вътрешен и външен.

Причини. Заразяването става най-често с нечисти ръце и предмети, в някои случаи у децата се явява и като последица на обща слабост. Често се среща и у хора с лошо зрение - далекогледство или астигматизъм, некоригирани с очила.

Признаци. Оток на целия клепач и особено на мигления ръб. Възпалената жлеза се подува и зачервява. За два-три дни се образува абсцес с гноен връх, който по-късно се пробива, излиза гъста гной и ечемикът оздравява. Ако не нагнои, отокът постепенно се изгубва. Понякога бива толкова силен, че окото не може да се отвори.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки (вж. „Възпаление на ръба на клепачите - блефарит)“).

Диета. Същата, както при блефарит, с добавка да се подбира храна с повече желязо, йод, витамини и калций: сурови зеленчуци, плодове, жълтък, рибено масло, моркови и сок от тях и др.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка I.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 500 г вода, а след това само при запек, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути или от парен компрес на болното око с торбичка от марля, напълнена с попарена лайка (20-30 минути), или от налагане на болното око с торбичка, напълнена с приятно топла лапа от ленено семе (вж. том I) или с прясна топла и несолена извара, или пък от възтопъл селски хлебен квасец, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. С тези лапи болният може и да спи. Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода, а на главата - шапка от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага шапка от чорап и така се спи.

IV. Сутрин. При желание и възможност се повтаря казаното за вечерта. Ако се появи гной, да се измъкне косъмът от ресницата, за да се даде път на гнойта да изтече, след което да се промие с чай от лайка или с отварка от жълт кантарион (листа и цвят): 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 минути. При това да се внимава да не попадне гной върху здравото око.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...