Jump to content

Халацион. Ухапване на клепачите от насекоми. Спадане на клепачите


Recommended Posts

Халацион

Халацион се нарича хроничното протичане на вътрешния ечемик.

Признаци. Твърда подутина, на големина от лещено до царевично зърно, неболезнена.

Лечение. Общо и по начина, изложен за ечемик. При желание може да се отстрани и оперативно. Операцията е лека и не представлява опасност.

Ухапване на клепачите от насекоми

Признаци. Такова ухапване независимо от болките често предизвиква голям оток и затваряне на клепачите.

Първа помощ. До оказване на бърза лекарска помощ трябва да се направи обилно промиване на окото, за да се премахнат нечистотиите, и то с топла борова вода (от аптеката) или с топъл чай от лайка. След това върху клепача да се поставят обикновени студени компреси или компреси с борова вода, или глинени компреси, които всеки 10 минути се сменят с нови. Добре е ухапаното място да се наложи и с парче сурова слива, която се държи, докато мине болката.

Спадане на клепачите

Спадането на клепача може да бъде едностранно или двустранно.

Причини. Удар по окото, заболявания на клепача, нервни заболявания с парализи. Заболяването може да бъде и вродено.

Признаци. Единият или двата клепача бавно, но постоянно падат, и то все по-ниско и по-ниско.

Лечение. Провежда се от лекар според причината на самото заболяване. Вроденото спадане или след нараняване се лекува оперативно. Народното лечение е общо.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) боров сироп: 100 малки зелени шишарки от бор с прибавка на 25 г седефче (листа и цвят) в 2500 г вода с 1/2 кг захар на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа и се прибавя 1/2 чаена лъжичка лимонтузу, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от очанка 100 г, агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, зайча стъпка, маточина, невен (листа и цвят), пача трева и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при блефарит, с добавка след ядене болният да взема и по 1 чаена лъжичка шипково брашно с малко мед и плодов сок по желание.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от овес (зърна) - 2 супени лъжици очистен овес в 500 г вода се вари 15 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани на ситно с ядките и черупките заедно, и по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна) - в 1500 г вода се варят 15 минути, след това се прибавят по 1 супена лъжица борови връхчета, исландски лишей, спирея и 1 лимон, разрязан на 4 части. Вари се още 15 минути и веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца 250 г), последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата вода и се свършва с хладката. Гръбнакът се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и се налага с хлебен квасец (замесен гъсто преди

4 часа), засилен с 3-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 2-5 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. На корема (отпред) се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г се варят 5 минути), отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс, а на тимусната жлеза (над гръдната кост) - торбичка, широка 10 см, напълнена със същия квасец, засилен с 4-8 маслини, счукани с костилките. Главата се налага с цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена със същия квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка, а на носа - питка от същия квасец, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и отгоре книжка. На очите се поставя торбичка, напълнена или:

а) с 1-2 сурови листа от широколистен живовляк, измити със студена вода. Или:

б) с квасец, засилен с 1 чаена лъжичка листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани, или с 1-2 сини сливи, смачкани без костилките, или с 1/4-1/2 чаена лъжичка диви кестени, настъргани на ситно. Или:

в) с прясна несолена извара. Отгоре се слагат малко памук и лек бинт и се държат цяла нощ или докато много досадят.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение ми става все по-добре и по-добре“ (подробности виж в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Върху тимуса се поставя мушама от хаваджива с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно и да не папа бельото. След обличане очите се наплискват с хладка вода - дясното око с дясната шепа 12 пъти, лявото с лявата 12 пъти, след това пак дясното и накрая лявото пак по 12 пъти. Преди обяд се повтаря същото.

Неделя. Почивка - пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При парализа на очните мускули сутрин и вечер се прави масаж с малко ленено масло на горната част на клепачите с двата палеца едновременно, и то така: двата палеца се слагат под очната кост до самия нос, а показалците отгоре върху веждите и се теглят към ушите 20-30 пъти подред.

2. На слънце, дъжд, сняг и вятър без шапка да не се ходи.

3. Ако светлината дразни болния, да носи опушеносиви очила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...