Jump to content

Трепкане (постоянно мигане) на клепачите. Оток на клепачите


Recommended Posts

Трепкане (постоянно мигане) на клепачите

Причини. Най-вероятно причина е смутеното зрение - от него очите се уморяват скоро и клепачите започват да играят. Може да се дължи на нервно разстройство. Има хора, особено деца, които вършат това и по навик.

Признаци. Клепачите, по-често горните, силно трепкат или играят, както казва народът.

Лечение. Общо за засилване на организма и по начина, изложен за причината, която го предизвиква. Ако тя е неизвестна или е нервно разстройство, да се лекува по начина, изложен за децата (вж. том II, „Чести мигания“). Всички мерки, казани за децата, се удвояват за възрастните.

Оток на клепачите

Отокът на клепачите сам по себе си не е болест, а проява на друго заболяване.

Причини. Многобройни могат да бъдат заболяванията, при които се явява оток на клепачите. От тях по-важни са възпалението на самите клепачи, на очите, на околните тъкани, заболяванията на бъбреците, загнояването на зъбните корени, нараняването, ухапването от насекоми, непоносимостта към някои храни или лекарства и др.

Признаци. Те са различни в зависимост от основното заболяване. Клепачите, особено долните, отичат, а понякога и потъмняват.

Лечение. Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, клепачите вечер да се налагат с торбички от марля, напълнени с прясна топла несолена извара, и с тях да се спи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...