Jump to content

Трихиаза. Възпаление на слъзния канал


Recommended Posts

Трихиаза

Причини. Възпаление на мигления ръб, изгаряне, нараняване, при което се образуват белези и деформации.

Признаци. Миглите на клепачите са обърнати към самото око и постоянно го дразнят и възпаляват.

Лечение. Оперативно. Ако са поникнали неправилно само няколко косъма, те могат да се изскубят внимателно с щипци. Това средство обаче е временно, защото миглите отново поникват по същия начин.

Възпаление на слъзния канал

Сълзите служат да овлажняват очната ябълка, а излишъкът от тях слиза по едно каналче и отива в носа. Понякога слъзният канал се възпалява и запушва и сълзите изтичат навън.

Причини. Най-честа причина е обикновената хрема, следва възпалението на лигавата ципа на окото, попадане на чуждо тяло в него и запушване на слъзните канали, нараняване и др.

Признаци. Постоянно сълзене на очите, оток и зачервяване на кожата във вътрешния очен ъгъл.

Усложнения. Ако каналът стои дълго време запушен, вътрешният край на окото се подува, зачервява и боли.

Предсказание. Благоприятно в началните случаи и сериозно, ако се допуснат усложнения.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват.

Лечение. Провежда се от очен лекар. Народното лечение е насочено към самата причина и е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, жълт равнец и очанка (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при блефарит, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и да изпива 1 -2 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се захлупено 5 минути и като изстине, се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца 200 г), последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти) и компрес на шията с 2-4 хасени парчета, натопени в хладка вода. Едновременно се налага и носът - първата вечер с питка от чист пресен селски хлебен квас, засилен с 1 -2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, като отгоре й се залепва книжка. На болното око (очи) се поставя компрес с половин белтък от кокоше яйце, сварен твърдо, разрязан надлъж на две половини (без жълтък) и поръсен със захар, след това, докато яйцето е още топло, се превързва върху затвореното око с торбичка от марля, напълнена с топла лапа от слезен - листа и цвят (2 супени лъжици се сваряват с 1 кафена чашка прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе; леко се поръсва със захар), или с торбичка, напълнена с прясна топла несолена извара или с прясно, току-що подсирено несолено сирене, или със средата на една филия препечен хляб, натопена във вино и добре изстискана, или пък с топла лапа от леща, сварена с малко вино или вино и вода. Едновременно на малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Втората вечер на носа се поставя торбичка, направена от тензух, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстис-кан и засилен с 1-2 сини сливи, смачкани без костилките, поръсени с 1/4 чаена лъжичка захар и с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага). Може да се залепи и подходящо парче от следната ефикасна за случая мушамичка: от млади и зелени клончета от бъз (свирчовина) се настъргва мъзгата, която е под коричката (и то до самата дървесина), толкова, че да се съберат 3 супени лъжици. Към нея се прибавят 5 г чист пчелен восък, 10 г чисто краве масло и 5 г мурова (борова) смола. Всичко това се разтопява в чист съд и на тих огън и като се махне пяната, се прецежда. След това сместа отново се връща на огъня и в получения мехлем се потопява едно парче прано хасе (20 на 20 см), мачка се с дървена лъжица и се обръща няколко пъти, докато попие мехлема. После се изважда, изопва се и като поизсъхне, отново се потапя в топлия мехлем и се мачка и обръща, докато хубаво се напои. Ако има нужда, процедурата се повтаря, докато хасето окончателно попие мехлема. След това мушамата веднага се изважда от съда, изопва се добре и докато е още топла, се поръсва с малко небетшекер или горена захар. На болното място се поставя парче от мушамата с подходяща големина, като предварително се затопля на огъня. Сменя се всяка сутрин или пък на два дни веднъж и се закрепва на носа с лепенки (от аптеката). Едновременно на болното око, корема и малкия мозък (тила) се правят и другите приложения, дадени за първата вечер. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Добавки:

1. Ако болният страда от синузит, всяка вечер да залепва на челото си (от веждите нагоре) парче от дадената мушамичка или пък да слага на челото си торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 2-3 сини сливи, смачкани без костилките. Държат се цяла нощ или докато му досадят.

2. Ако болният има главоболие, всяка вечер на главата си да слага цяла „шапка“ от същия квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, счукани на ситно). Държи се цяла нощ.

IV. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане. След това се прави хладка баня на очите с чай от лайка (20°С за 30 секунди), изтриват се със сух памук в посока към носа и накрая се правят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

На обяд се прави меняваща баня на очите (42°С за 9 секунди, 20°С за 3 секунди - 3 пъти) в по-дълбок съд, за да се потопи добре лицето.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка. Ако окото сълзи силно, да се промива 3-4 пъти на ден с отварка от очанка (листа и цвят): 1 супена лъжица се запарва с 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда; или пък с борова вода от аптеката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...