Jump to content

Триперен конюнктивит. Трахома


Recommended Posts

Триперен конюнктивит

Причини. Триперният конюнктивит при възрастните обикновено се среща у болните от трипер на пикочния канал. Заболелият може неусетно чрез пипане да пренесе заразата (гнойта) върху очите си или пък да я предаде на друго лице при здрависване, размяна на кърпи, дрехи и пр.

Признаци. Два-три дни след заразяването очите се зачервяват силно, подуват се и се затварят. От тях изтича обилен гноен секрет. От това се разрушава роговицата на очите и може да настъпи ослепяване.

Предпазване. Болните от трипер трябва често да измиват ръцете си със сапун и да не пипат очите си с немити ръце, нито да ги бършат с нечисти кърпи.

Лечение. Заболяването се лекува от очен лекар. До преглеждането от лекар на очите да се поставят компреси с борова вода (2%).

Трахома

Трахомата е възпаление на конюнктивата, което трае с години и причинява големи изменения в клепачите и външната обвивка на окото.

Болестта се причинява от вирус. Заразяването става чрез замърсени ръце, употреба на нечисти кърпи, спане на обща възглавница, миене с обща вода и др. В миналото трахомата е била широко разпространена, но сега е ликвидирана у нас.

Признаци. Заболяването започва незабелязано с леко зачервяване и оток на клепачите. Болният има сърбеж в очите. По вътрешната страна на клепача се образуват малки зрънца, които постепенно нарастват. По-късно те се размекват, пробиват и от тях изтича мека, кашава материя. От това клепачите натежават и падат ниско. След оздравяването се образуват ръбци, от което ръбът на клепача се обръща и миглите се разбъркват. Възможно е да се засегне и зрението и болният да ослепее.

Болестта е много сериозна и опасна. Само болните, лекувани в самото начало, оздравяват напълно. Възникнат ли усложнения, предсказанието е неблагоприятно.

Предпазване. Болестта се пренася от едно лице на друго чрез сълзите и гнойта посредством пръстите, кърпите за нос и за лице и други общи предмети за употреба. Затова всеки член на семейството трябва да спи отделно, да има отделна кърпа за бърсане и да се мие с течаща вода. Заболелият трябва след всяко пипане на очите да измива ръцете си. Жилищата да се проветряват редовно, подовете и стаите да се мият често.

Лечение. Необходима е специализирана лекарска помощ. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от зърната на полски бъзак - в 1 буркан от 5 кг се нареждат 1 ред зърна (с дебелина 1 пръст), 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е от захар, и то с дебелина 3-5 см. След това отворът се превързва с тънка кърпа, бурканът се оставя да стои на слънце, докато захарта се стопи напълно, и сиропът се прецежда през кърпа чрез изстискване. Вместо него може да се пие сироп от алое арборесценс (трионче): вземат се 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят по равни части чист пчелен мед и чисто домашно червено вино. На водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено място, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, борови връхчета, жълт кантарион, жълт равнец, листа от горска ягода, тесен живовляк (листа), невен (листа и цвят), ранилист (листа и цвят), обикновена коприва (листа) и орехови листа - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена на тих огън 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при блефарит, с добавка след ядене болният да взема по 1-2 супени лъжици бъзов мармалад с малко мед и прах от яйчени черупки на върха на ножа и след това да изпива 1 чашка плодов сок или боза, засилена с 1 чаена лъжичка бирена мая или прясна козуначна (хлебна) мая.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка или чай от липов цвят, подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 150 г ядки от орехи, смлени на кашица, 50 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 15 г семе от копър, смляно на брашно.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), маточина, мента пиперита, зайча стъпка, очанка, метличина (цвят) и полски хвощ - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка дилян-ка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка, а след това само при запек, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути или пък от парни компреси на очите с памучни топчета, натопени в търпимо горещ чай от лайка и добре изстискани, с продължителност 10-20 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), сухо изтриване и поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). Главата се налага с „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага друга шапка според сезона. Болните очи внимателно се измиват в посока отвън към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка, и след това им се капват по 2-3 капки яйчено масло (изгребано от вътрешната страна на ципата на току-що счупено прясно кокоше яйце) или пък се намазват с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед (най-добре от медената рамка) и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Тези продукти се поставят в чист алуминиев съд на тих огън и непрекъснато се бъркат, докато се махне пяната, но без да завира, за да не се пресече. С този мехлем окото се маже с помощта на специална стъклена пръчица, която се продава в аптеките. Подир капването на яйченото масло или намазването с домашния мехлем на болните очи се слагат малки торбички от марля, напълнени с по 1 пълна чаена лъжичка топла лапа от ленено семе, сварено с мляко, преди поставянето поръсена с пудра захар (вж. том I), или пък с топла пряс-на несолена извара. Слага се и компрес на врата, натопен в хладка вода. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение ми става все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности виж в том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 200 г преварена вода и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед (най-добре от самата пита) и очите се изтриват с влажна кърпичка. Същата баня се повтаря и преди вечеря.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняващи бани не се правят.

Важни добавки:

1. Болният, ако не може да понася слънчевата светлина, през деня непременно да носи опушеносиви очила.

2. Медената вода за очите да се приготвя за не повече от 5 дни, защото бързо се разваля и причинява силни болки в очите. Да се държи на студено, за да не вкисва бързо.

3. Болният да не вдига тежки предмети и да не цепи дърва, защото това пречи на оздравяването.

4. Да спазва всички правила за късогледство и да отбягва да се нервира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...