Jump to content

Възпаление на роговицата (кератит)


Recommended Posts

Възпаление на роговицата (кератит)

Причини. Проникване на бактерии или вируси в окото, нараняване, вроден сифилис, туберкулоза и др.

Признаци. Болните се оплакват от болки в едното или и двете очи, които са зачервени и подути. Те не могат да гледат на светлина, от очите им обилно текат сълзи, зрението намалява. Понякога се образува рядък и лепкав или пък гноен секрет. В зависимост от вида на заболяването и от причината протичането на болестта е различно.

Предсказание. Зависи от причината и обикновено е сериозно.

Лечение. Във всички случаи трябва да се търси помощта на очен лекар. Народното лечение на кератита при скрофулоза цели общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. „Късогледство“, буква Б).

II. Десет минути след сиропа да изпива една чашка от 100 г отварка от исландски лишей, бударица и полски хвощ - по 50 г, обикновена коприва (листа и цвят), очанка, метличина и пача трева - по 100 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при „Късогледство“, с добавка при храненето да се подбират повече храни, съдържащи витамин А. След обяд и вечеря болният да изяжда следната смес: 1 чаена лъжичка мед, 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и рафинирана сяра от аптеката на върха на ножа, а след сместа да изпива 1 кафена чашка сок от моркови и ябълки по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварката против късогледство.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка отварка от 7 ореха и пр., дадена при „Нощна (кокоша) слепота“.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г (за деца според възрастта) топла вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути и сухо изтриване на лицето. Очите се измиват внимателно отвън навътре към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка (цвят), и болното око се намазва с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин и 1 супена лъжица чист пчелен мед - бърка се непрекъснато в чист алуминиев съд на тих огън, докато се махне пяната, но без да завира. След това на корема се поставя компрес от 4 хасе-ни парчета, натопени в хладък чай от лайка, отгоре се слагат сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата шапка, ушита от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак), или „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре се покрива с шапка от чорап. Върху очите се поставят торбички от марля, напълнени с по 1 чаена лъжичка прясна несолена извара, отгоре се слага малко памук и лек бинт. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. Един-два часа след закуска, ако болният има възможност, добре е да измива очите си с чай от лайка и да ги намазва пак с домашния мехлем, а след това да ги наложи с торбичка от марля, напълнена с прясна топла несолена извара, отгоре памук и лек бинт и така да ги държи или до вечерта, или най-малко 4 часа.

Важни добавки:

1. Болен, който няма възможност да маже очите си с домашен мехлем и след това да ги превърже с прясна несолена извара, може сутрин и вечер преди лягане да прави медена баня на очите (20° за 1 минута) с разтвор от 200 г преварена вода и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед. Тази баня се прави със специални ванички за очите, които се продават в аптеките, като през цялото време болният трябва да гледа в медената вода. След това очите отвън се изтриват с памуче, натопено в хладка вода.

2. През време на лечението болният да стои не в тъмна стая, а в стая със спуснати пердета, при това добре проветрена. След това постепенно да се приучва към дневната светлина, като първоначално се поставя с гръб към прозореца и след това постепенно се обръща към прозореца.

3. При тежко заболяване от кератит може да се приложи и лечението, дадено за трахома. Да се имат предвид и общите упътвания за очните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...