Jump to content

Побеляване на роговицата


Recommended Posts

Побеляване на роговицата

Причини. Това състояние обикновено е последица на дълбоко възпаление или нараняване на роговицата или пък на старчески изменения.

Признаци. Роговицата бавно променя естествения си цвят в сиво-бял, от което зрението се нарушава частично или напълно.

Лечение. Най-добри резултати се получават при оперативно лечение с присаждане на роговица. Народното лечение е насочено към причината на заболяването, а и за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло около 200 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се добавя по 400 г малага (или чисто натурално червено вино) и чист пчелен мед. Във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей и полски хвощ - по 50 г, бударица и очанка - по 75 г, обикновена коприва (листа) и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от червен кромид лук с листа от магданоз и настъргани моркови по равни части и с винен оцет и олио по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, птица или прясна риба (може и океанска), винаги варено или печено, но не и пържено, при това много добре сдъвкано. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с малко препечен хляб. След ядене да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад, засилен с малко мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и 3 супени лъжици очистен овес - в 150 г вода врят 30 минути. Веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути, за да не дразни гърлото), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след сместа да изпива една чашка от 75 г отварка от жълта комунига 100 г, здравец (листа) 80 г, маточина 60 г и жълта иглика 40 г. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън ври 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка. Пие се 30 дни подред, почива се 5 дни и така се продължава 3 месеца, като през време на почивката се пие отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, изтриване на лицето до сухо и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода. На корема се поставя компрес от 2-4 бархетни парчета, натопени в топла отварка от орехови листа, отгоре сухо памучно парче и вълнен пояс, а на главата - „шапка“ от тънко хасе, която да покрива слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), отгоре се слага вълнена шапка. Щитовидната жлеза (гушата) се налага с торбичка от същия квас, засилен с 1-2 чаени лъжички настъргани диви кестени, а носът - с питка от същия квасец с книжка отгоре. В болните очи се капва по 1 капка смес от 1 чаена лъжичка чист лимонов сок и 3 чаени лъжички преварена вода или още по-добре дестилирана вода от аптеката, след което побелялото око се поръсва и с пудра захар на върха на ножа, пресята през марля, или пък върху него се капва 1 капка чист пчелен мед. Отгоре на очите се слага подходящо парче мушама от хаваджива или пък торбичка от марля, напълнена с 1-2 чаени лъжички пюре от леща, сварена с малко вода, прикрепена с малко памук и лек бинт и така се спи до сутринта или докато много досади.

Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, последвана от хладка баня (20°С за 1 минута) на очите с медена вода - 200 г преварена вода и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед, като през време на банята се гледа в медената вода.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важна добавка. През време на лечението болният да не чете и да не работи наведен, да не вдига и носи тежки предмети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...