Jump to content

Кератоконус


Recommended Posts

Кератоконус

Причини. Неизвестни.

Признаци. Заболяването се наблюдава най-често у млади хора, като започва през пубертета със силно намаляване на зрението, понякога болки в окото, сълзотечение, главоболие.

Лечение. Общо за засилване на организма. Слабото зрение се коригира с очила.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс - трионче (за приготовлението му вж. „Късогледство“, буква Б).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, зайча стъпка, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при „Късогледство“, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или мед с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и по 1 драже витамин А.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от орехови черупки - 3 супени лъжици черупки в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева - по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода), кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда. След клизмата се прави парна баня на главата с отварка от орехови листа (6 супени лъжици листа в 2 л вода на тих огън се варят 5 минути) с продължителност 5-10 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на спираловидни кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина в 500 г вода на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“ (от веждите до тила), напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 9-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На щитовидната жлеза (гушата) се слага торбичка със същия квас, засилен със смес от 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, и 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани. След това във всяко око се капват по 2-3 капки медена вода (в 75 г топла преварена вода се слага 20 г чист пчелен мед), отгоре се поставят компресчета от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора (6 супени лъжици на ситно нарязана дъбова кора в 1 л вода на тих огън се вари 40 минути и се прецежда). Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и обличане. След него се правят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“) и накрая хладка баня на очите (25°С за 30 секунди) с чай от лайка (вж. том I).

След обяд към 16-17 ч. пак хладка баня на очите с медена вода (в 200 г преварена вода се слага 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед) с продължителност 1 минута, след което очите се изтриват отвън с памуче, натопено в хладка вода.

Забележки:

1. По време на това лечение не бива очите да се изморяват от четене, гледане на филми, телевизия и пр.

2. След едномесечно лечение да се прибави и следното: преди обедната и вечерната хладка баня на очите да се прави лек масаж на затворените очи, и то винаги от слепите очи към носа едновременно с двата прегънати палеца на ръцете, с продължителност 30 секунди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...