Jump to content

Външно перде (птеригиум)


Recommended Posts

Външно перде (птеригиум)

Външното перде е триъгълна ципа, гънка, която излиза от единия ъгъл на окото, обикновено вътрешния, и върви към средата на окото.

Причини. Неизвестни. Често се среща у каменоделците и се причинява от пясъка и праха, който постоянно дразни окото.

Признаци. Леко възпаление на лигавата ципа на окото. Когато гънката стигне до зеницата, пречи на зрението.

Лечение. Оперативно. Народното лечение е общо и по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от широколистен живовляк (листа) и очанка - по 1 супена лъжица от двете се запарва с 400 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 100 г младо месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. Люто, алкохол и тютюн - не! На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компот с хляб.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от отварката, дадена в точка I.

III. Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на лицето с чай от лайка за 5-10 минути и изтриване до сухо. Затвореното око се налага първата вечер с 1 пълна чаена лъжичка прясна топла несолена извара, увита в марличка, отгоре памук и вълнен бинт, леко превързан, а втората вечер с 1 пълна супена лъжица пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 синя слива (от тези за компот), смачкана без костилката, отгоре памук и вълнен бинт и така се спи.

IV. Сутрин. Медена баня на окото (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед (най-добре от рамката), разтворен в 250 г преварена вода. Преди обяд се прави още веднъж медена баня.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...