Jump to content

Изпъкване на роговицата (стафилома)


Recommended Posts

Изпъкваме на роговицата (стафилома)

Причини. Нараняване на роговицата, при което изпада ирис и се образува издатина.

Признаци. Предната част на окото изпъква и има пепеляв цвят. В зависимост от засегнатата част зрението може да е намалено или съвсем да липсва. Ако окото изпъква много и клепачите не могат да го покриват, настъпва възпаление на лигавата ципа (конюнктивит).

Лечение. Провежда се задължително от лекар-специалист по очни болести. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер преди ядене и 2 часа след ядене процедурите и диетата са същите, както при глаукома.

II. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода. След това в понеделник болното око се налага с торбичка от марля, напълнена с 1 супена лъжица прясна несолена извара, отгоре малко памук и лек фланелен бинт. Едновременно с това се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец (4 супени лъжици листа и цвят се запарват с 1 л вряща вода). Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда, а на главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрива слепите очи и тила, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан, и 3 супени лъжици готварска сол. Отгоре се слага друга вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Вторник, сряда, четвъртък, петък и събота се прави парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути или пък парен компрес на очите с попарена лайка за 10-20 минути, последвани от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти) и сухо изтриване. След това на корема се поставя компрес, очите се налагат с прясна извара, а на главата се слага „шапка“ с квасец както в понеделник.

III. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане. На очите се прави медена баня (20°С за 1 минута) с разтвор от 1 чаена лъжичка чист пчелен мед, разтворен в 200 г преварена вода. Същата баня се повтаря и преди обяд. След нея се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...