Jump to content

Хериоидит и хориоретинит


Recommended Posts

Хориоидит и хориоретинит

Възпалението на задната част на средната обвивка на окото се нарича хориоидит. Обикновено се придружава с възпаление и на ретината (хориоретинит).

Причини. Заболяването се среща по-често у млади хора, малок-ръвни, скрофулозни, туберкулозни, с придобит или вроден сифилис и у хора със силно изразено късогледство. Дължи се на проникване на микроорганизми чрез кръвта или от околните тъкани.

Признаци. Те са различни според вида и мястото на възпалението. Характерен признак е появата на хвърчащи мухички пред очите, предметите изглеждат криви, по-малки или по-големи, отколкото са в същност. В някои случаи зрението дълго време остава нормално.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Заболелият трябва да се лекува от лекар. Народното лечение е същото, както при конюнктивит, с добавка вечер преди вечеря и сутрин преди закуска на очите да се слагат парни компреси с торбички от марля, напълнени с попарен цвят от лайка, с продължителност 10-15 минути, след което във всяко око да се капват по 2-3 капки сълзи от лозови пръчки, събрани при рязането на лозите, или пък медена вода - 30 г чист пчелен мед се разрежда със 150 г дестилирана вода от аптеката. Отгоре очите се налагат с торбичка, напълнена с хладка несолена извара, или пък с компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладко прясно мляко. Вечерните компреси стоят до сутринта, а дневните 2 часа. Освен това всяка вечер преди лягане на главата да се слага цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени или с пресни корени от полски бъзак. Държи се цяла нощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...