Jump to content

Иридоциклит


Recommended Posts

Иридоциклит

Възпалението на предната част на средната обвивка на окото се нарича иридоциклит.

Причини. Проникване на микроорганизми при нараняване, туберкулозна зараза, ревматизъм, сифилис и др.

Признаци. Болки в очите, дразнене, особено от светлината, намаление на зрението. Очите се зачервяват и подуват.

Усложнения. От възпалението може да се образуват сраствания с лещата или да се засегне цялото око, при което зрението да се ограничи извънредно.

Лечение. То трябва да се провежда навреме от лекар-специалист. Най-главното тук е да се издири причината, която е предизвикала възпалението. В останалите случаи лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, след това се прибавят 50 г корени, листа и цвят от ранилист, по 300 г чист пчелен мед и натурално червено вино и във водна баня се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, широколистен живовляк (листа), метличина (цвят), очанка, пача трева, пролез и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при блефарит.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие запарка от шипки - 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително варен на водна баня 10 минути), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г копърово семе, смляно на брашно. Преди всяко вземане сместа да се разбърква, защото се утаява.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), босилек, лавандула, липов чай, маточина, комунига, риган и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 3 зелени листа от здравец, 3 зелени листа от лимон, 1 чаена лъжичка канела (кора) и 3 зърна карамфил се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана при остър иридоциклит от налагане на очите с торбичка от марля, напълнена с 1 супена лъжица прясна хладка несолена извара. В останалите случаи се слага парен компрес на очите с торбички, напълнени с приятно топла лапа от попарена лайка (киснала 5 минути във вряща вода и изцедена), отгоре малко памук и се държи, докато изстине. Подир него върху очите се поставят торбички с марля, напълнени с по 1 супена лъжица топла лапа от 100 г ориз, 10-12 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 супена лъжица ленено брашно - с 300 г прясно мляко се вари да стане на тесто. Отгоре се слагат памук и фланелен бинт. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата - цяла „шапка“ от тънко хасе, която да покрива слепите очи и тила до раменете, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка и така се спи.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“ (вж. том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. След това при остър иридоциклит се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от чист пчелен мед - 1 пълна чаена лъжичка на 250 г преварена вода. В останалите случаи се прави меняваща баня на очите (42оС за 9 секунди, 20°С за 3 секунди - 3 пъти): в 2 по-дълбоки и широки съда се налива водата и лицето се потапя най-напред в горещата вода, а след това в хладката, след което се изтрива до сухо. Добре е след тази баня да се направи и медена баня.

Забележка. Баните се правят и преди обяд, като при високо кръвно налягане се съчетават с налагане на главата с „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 1 кафена чашка прясно мляко или пък оцет - киснат 20 минути и се изстискват добре. Отгоре се слага вълнена шапка и се държи 2-4 часа.

Неделя. Пълна почивка от всичко - спазва се само диетата.

Важна добавка. При желание болният може да носи тъмни очила, за да не го безпокои дневната светлина. В този случай най-добри са очилата с опушеносиви стъкла. Ако има температура, 2 часа след ядене заедно с дадената отварка от агримония и пр. (вж. точка II от плана) да взема и 1 смесен прах от 1 г индийско орехче, нишадър и лимонтузу на прах (от аптеката).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...