Jump to content

Възпаление на ретината (ретинит)


Recommended Posts

Възпаление на ретината (ретинит)

Причини. Боледуване от хроничен гломерулонефрит, скарлатина, диабет, туберкулоза и др.

Признаци. Обикновено се засягат двете очи със смущение в зрението и поява на тъмни петна пред очите.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Трябва да се търси помощта на очен лекар. Народно-то лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят равни на нея части чист пчелен мед и малага (или чисто домашно червено вино). На водна баня се вари 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 100 г отварка от изтравниче 100 г, бреза (листа или млади клонки), дръжки от бели череши, цикория (листа и клонки), мечо грозде, полски хвощ, троскот (корени) и червена хвойна (зърна) - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 30 шипки, разрязани на две, и по 1 пълна супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не пачосва отварката) и конопено семе, счукани на ситно, и червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се топла. При желание може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна с повече сварен ориз (с вода или мляко), зеленчукови и плодови ястия, печена тиква, но без гъби, лапад, спанак и сини патладжани. Суровите плодове могат да се ядат само измити, защото се пръскат с отровни химикали. Люто, алкохол и тютюн - не! Да се избягват пикантните и дразнещи храни, солта да не е повече от 2-3 г на ден. Забраняват се силният чай, кафето, какаото, подправките, черният пипер, бахарът, лукът, ряпата, сухият фасул, лещата и грахът.

Преди обяд и вечеря като аперитив добре е болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб, а храната – с малко препечен хляб. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба и по 1 яйце на ден. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо месо (агнешко, телешко, птица, или прясна риба - речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови пюрета, варена или печена тиква и компот с леко препечен хляб. След ядене да взема по 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка или чай от липов цвят, подсладен с мед и лимон по вкус, или пък чай от шипки - 25 шипки в 500 г вода се варят 15 минути.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 150 г ядки от орехи, смлени на кашица, 50 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 25 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 100 г отварка от акация (цвят), маточина, мента пиперита, зайча стъпка, очанка, метличина (цвят) и полски хвощ - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка, а след това само при запек, последвана от парна баня на главата с чай от лайка или пък от парни компреси с памучни кърпи, натопени в топъл чай от лайка и добре изстискани, с продължителност 5-10 минути. Следват меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди - 5 пъти), сухо изтриване и поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят в 500 г вода се варят 5 минути, като изстине, се прецежда). На главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре друга шапка според сезона. Болното око (очи) внимателно се измива отвън навътре към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка, и след това му се капват по 2-3 капки яйчено масло, изгребано от вътрешната страна на ципата на току-що счупено прясно кокоше яйце, или пък се намазва с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Тези продукти се поставят в чист алуминиев съд и на тих огън непрекъснато се бъркат, докато се махне пяната на мехлема, но без да завират. С този мехлем окото се маже с помощта на специална стъклена пръчица, която се продава в аптеките. След това на очите се слагат малки торбички от марля, напълнени с по 1 пълна чаена лъжичка хладка прясна несолена извара, а на врата - компрес, натопен в хладка вода. Държат се цяла нощ или докато досадят.

VI. Сутрин. Самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“ (подробности вж. в том I), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След обличането се прави медена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 200 г преварена вода или пък дестилирана вода от аптеката и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед и изтриване с влажна кърпичка. Тази баня се повтаря и преди вечеря.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня не се прави.

Важни добавки:

1. Болният, ако не може да понася слънчевата светлина, през деня да носи опушеносиви очила.

2. Медената вода за очите да се приготовлява за не повече от 5 дни, защото бързо се разваля, и тогава причинява силни болки в очите. Да се държи на студено, за да не вкисва бързо.

3. Болният да не вдига тежки предмети и да не върши тежка работа.

4. Необходимо е да спазва всички правила, дадени за късогледство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...