Jump to content

Отлепване на ретината


Recommended Posts

Отлепване на ретината

Причини. Силно късогледство, удар, нараняване, старчески изменения на ретината, тумор, възпаление на обвивката на окото и др.

Признаци. Болният забелязва, че зрението му се влошава, като на определени места от зрителното поле зрение липсва.

Предсказание. Много сериозно.

Лечение. Единственият начин на лечение на отлепената ретина е оперативният.

Народното лечение в тези случаи е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс - трионче (за приготовлението му вж. „Късогледство“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от босилек и очанка - по 100 г, маточина и портокалови кори - по 80 г, глогов цвят, лавандула, липов цвят, риган и хмел (шишарки) - по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 чаена лъжичка дилянка (корени) от вечерта се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ, сутринта се прецежда и се пие.

Диета. Същата, както при „Късогледство“, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г мед и 30 г смлени черупки от яйца, предварително попарени с вряща вода, за да се обеззаразят. Преди всяко вземане сместа се разбърква.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ранилист - 2 супени лъжици листа и цвят от него се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, 1 супена лъжица канела на прах и 1 изравнена чаена лъжичка зърна от карамфил, смлени на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от акация (цвят), бъз - свирчовина (млади клонки и листа), бял оман (корени), глог (листа), зайча стъпка, имел, златник, очанка, ранилист (цвят) и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода (отиването по нужда с напъване може да отлепи отново ретината), последвана от внимателно измиване на болното око (очи) отвън навътре към носа с памуче, натопено в хладък чай от лайка, и намазване с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин - в чист алуминиев съд на тих огън се бърка непрекъснато, докато се махне пяната, но без да завира. Окото се намазва с помощта на специална стъклена пръчица, която се продава в аптеките. След намазването се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от лайка (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути), а на главата се поставя „шапка“ от тънко хасе (ушита така, че да покрива слепите очи и тила), напълнена с гъст пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно настъргани). Отгоре се слагат вестник и друга шапка. Очите се налагат с торбичка от марля, напълнена с прясна несолена извара, отгоре малко памук и лек бинт. Държат се цяла нощ или докато досадят.

Забележки:

1. Ако болният има и вътрешен кръвоизлив в очите, да слага едната вечер на лявата пета, а другата вечер на дясната пета торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 4 чесънчета, обелени и счукани в дървен хаван на кашица, поръсени с 1/2 изравнена чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка олио. Отгоре се слагат вестник и вълнен бинт и се държат цяла нощ.

2. Ако болният страда от хроничен запек, преди заспиване да взема по 1 изравнена супена лъжица смес от 500 г мед, 30 г майчин лист - шушулки (предварително леко запечени), или пък кори от зърнастец (от аптеката), стрити на прах, и 15 г рафинирана сяра (също от аптеката).

3. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. Два часа след закуска окото (очите) се намазва с домашния мехлем и отгоре се поставят торбички с прясна хладка несолена извара, памук и лек бинт. Главата се налага с „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети със сурово мляко - киснат 1/2 час, изстискват се добре и се слагат на главата, отгоре се слага вълнена шапка, държат се до 18 ч.

Важни добавки:

1. За да оздравее болният по-бързо, трябва в продължение поне на месец да лежи неподвижно в леглото, и то по гръб, като пази пълно душевно и физическо спокойствие и рядко да приказва.

2. Ако страда от хроничен бронхит, преди да приложи това лечение, болният трябва непременно да го излекува, иначе кашлицата няма да позволи да се залепи ретината.

3. През време на лечението да лежи в тъмна стая, а когато започне да става и излиза, винаги да носи специални очила, на които вместо стъкла има прозрачен диск с малки отвърстия. След като очите свикнат с дневната светлина, да се заменят с опушеносиви очила. Освен това на велосипед, мотор, трамвай, камион, каруца болният да не се вози, за да избегне друсането или нараняването. При ходене да не прави резки движения.

4. След оздравяването в продължение на 3 месеца всяка вечер да прави медена баня на очите си (20°С за 1 минута) с хладък разтвор от 200 г преварена вода и 1 пълна чаена лъжичка чист пчелен мед, а сутрин - млечна баня (20°С за 1 минута) с хладко прясно преварено мляко. Освен това по никакъв начин да не чете лежешком по гръб, да не вдига тежки предмети, да не копае и цепи дърва и т.н., за да не се повтори болестта.

При лечението болният повече да лежи по гръб, да отбягва кихането, кашлянето, викането и грубите движения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...