Jump to content

Емболия на централната артерия на ретината


Recommended Posts

Емболия на централната артерия на ретината

Причини. Главна роля играе нарушението в мозъчното кръвообращение. Значение имат и мозъчната атеросклероза, заболяването от ендокардит, тромбофлебит и др.

Признаци. У болните се наблюдава различно по сила главоболие и виене на свят. Обикновено сутрин при ставане от сън болните се оплакват от внезапна загуба на зрението на едното око.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Болнично. Народната медицина прилага общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс - трионче: вземат се 5-20 зелени листа с общо тегло 200 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към която се прибавят по 50 г корени от полски бъзак и ранилист, на ситно нарязани, и по 300 г чист пчелен мед и бяло натурално вино - на водна баня ври 1 час и като изстине до 38°С, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, широколистен живовляк (листа), жълт равнец, маточина, невен (листа и цвят), ранилист (листа и цвят) и цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Както при глаукома, с добавка след ядене болният да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и подир него да изпива 1 кафена чашка сок от червено цвекло и моркови по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да пие запарка от шипки - 25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г гликоза или мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на каша, 3 месести лимона, смлени на каша с корите, но без семките, по 12 г валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от волски език, гръцка коприва, зайча стъпка, мечо грозде и пача трева - по 50 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайкучка, мащерка и хмел (шишарки) - по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или чай от лайка, последвана от меня-ваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката. След нея се изтриват краката и се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 супени лъжици цвят се запарват с 600 г вряща вода; кисне захлупено 1 час и се прецежда). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Едновременно главата се налага с „шапка“ от тензух, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 15 сини сливи, смачкани без костилките, като „шапката“ започва от веждите и покрива слепите очи. На самите очи се поставят торбички от марля, напълнени първата вечер с квасец, засилен за двете очи с 2 сини сливи, смачкани без костилките, отгоре се слага малко памук, за да улегне правилно квасецът, и леко се бинтова. Втората вечер същите торбички се напълват с хладка прясна несолена извара, отгоре се слагат памук, бинт и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция на корема и половите органи с хладка вода и изтриване. Лицето се измива с хладка вода както обикновено. Преди обяд, ако има главоболие, се поставя „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети със 100 г прясно топло мляко - киснат в него 1/2 час, изстискват се добре и се поставят на главата, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка, и коремен компрес, както вечерта. Държат се, докато мине болката.

Важни добавки:

1. При липса на кестени „шапката“ с квасец може да се засили със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан, и 3 супени лъжици готварска сол.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка да не се ходи.

3. Ако светлината му пречи, болният да носи опушеносиви очила.

4. Да не навежда главата си надолу и да не носи тежки предмети.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за очните болести.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...