Jump to content

Помътняване и кръвоизливи в стъкловидното тяло на очите


Recommended Posts

Помътняване и кръвоизливи в стъкловидното тяло на очите

Причини. При възпаление на средната обвивка на окото или на ретината в стъкловидното тяло на очите проникват клетки или други малки частички, а и кръв. Кръв попада още и при атеросклероза, повишено кръвно налягане, диабет, нараняване на окото.

Признаци. Болният се оплаква от премрежване на погледа. Той вижда по-малко или повече плуващи черни точки, нишки или мрежа. Когато са повече, те намаляват зрението.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Трябва да се лекува първичното заболяване. Освен това народната медицина използва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче), приготвен както при „Късогледство“, буква Б.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), маточина, овчарска торбичка, очанка, полски хвощ, хмел (шишарки) и червено подъбиче - по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 15 минути на тих огън и се прецежда.

Диета. Същата, както при късогледство, с добавка след обяд и вечеря болният да взема и по 1 чаена лъжичка от следната смес: 1 белтък от прясно кокоше яйце, 3 малки зърна бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно, 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и по 1 драже витамин В, и С.

Вместо вода да пие запарка от шипки.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II, като при високо кръвно налягане всяка чашка се засилва с 1/4 чаена лъжичка канела на прах.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката вода. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, а на главата „шапка“ от тънко хасе, ушита така, че да покрива слепите очи, напълнена две вечери подред с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган и засилен с 3 супени лъжици сол. Следващите две вечери подред - с 200 г овес, сварен в 600 г вода с 20 сини сливи, смачкани без костилките, да стане на тесто. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Очите се налагат с торбички от марля, напълнени с по 1 супена лъжица белтък от прясно кокоше яйце, твърдо сварен, настърган на ситно и поръсен с 1/4 чаена лъжичка пудра захар, или пък с по 1 супена лъжица пресен селски хлебен квасец, засилен за всяко око с по 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Отгоре се слагат памук и лек бинт. Едновременно се поставя и компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка. Държат се до сутринта или докато досадят на болния.

Забележки:

1. Ако едното око е здраво, тогава на него се слага млечен компрес от 4 слоя марля.

2. При кръвоизлив в очите добре е болният да слага на петите си (първата вечер на лявата пета, а втората вечер на дясната пета) торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 4 чесънчета, обелени и счукани в дървен хаван на кашица, поръсени с 1/2 чаена лъжичка сол, 1/4 чаена лъжичка олио и малко царевично брашно или грис (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слагат вестник и къс вълнен чорап. Държат се цяла нощ.

3. Ако болният страда от атеросклероза, може да се постави и „шапка“, напълнена със сурови настъргани картофи, полети с 50 г прясно мляко - киснат в него 30 минути и се изцеждат. Освен това в отварката, дадена в точка II, да не се слага овчарска торбичка, защото свива кръвоносните съдове.

Неделя. Почивка от всичко.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на корема, подмишниците и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). След това преди измиване на лицето (и преди вечеря) се прави солена баня на очите (20°С за 1 минута) с разтвор от 250 г преварена вода и 9 г морска сол, като през всичкото време се гледа в солената вода.

Важни добавки:

1. При започване на лечението е добре първите 3-7 дни болният да е на легло.

2. През време на лечението да пази главата си от удари, да отбягва резките движения както с главата, така и с ръцете, да не скача и да не вдига тежести.

3. През лятото и зимата да носи опушеносиви очила, за да не се дразнят и възпаляват очите от светлината и блясъка на снега.

4. Лапите могат да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят и квасецът се засилва с 1-2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...